22:24 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1119
  Pratite nas

  Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači sastao se danas u Prištini sa političkim predstavnicima Albanaca sa juga centralne Srbije, takozvane Preševske doline, a nakon toga je izjavio da je zabrinut zbog nepoštovanja njihovih prava, ali da oni ne mogu biti deo pravno obavezujućeg sporazuma sa Beogradom.

  „Podele Kosova neće biti, a pravno obavezujući sporazum po okončanju dijaloga biće potpisan između dveju nezavisnih država“, rekao je Tači na konferenciji za novinare.

  Upitan da li se sastanak sa političkim liderima Albanaca takozvane Preševske doline odnosio na razmenu teritorija, o čemu se u poslednje vreme sve češće govori u javnosti, Tači je rekao da je pažljivo ispratio zahteve partijskih lidera triju opština juga centralne Srbije, Preševa, Medveđe i Bujanovca, te da postoji određena zabrinutost zbog njihovog statusa, ali i da to nema veze sa bilo kakvom podelom Kosova.

  Prema njegovim rečima, izjava političkih lidera Albanaca iz te tri opštine — da je „Kosova njihova nada“, povećava spremnost Prištine da iskoristi sva demokratska sredstva za zaštitu njihovih prava, prenela je „Koha“.

  Tači je obećao podršku svih institucija u Prištini Albancima koji, kako je rekao, žive u Srbiji.

  „Mi imamo obavezu ne samo da čujemo probleme sa kojima se suočavaju Albanci u Dolini, već i da se institucije Kosova bave unapređenjem njihovih prava“, rekao je Tači.

  Priština, kazao je, ne može više da zatvara oči prema nepravdi koju Albancima učini Beograd.

  „Srbija je, kao svaka druga država koja namerava da postane članica EU, obavezna da poštuje prava Albanaca koji tamo žive. Nažalost, Srbija je daleko od ispunjavanja standarda građana Preševske doline. Ta situacija je potvrđena i na današnjem sastanku. Želim da verujem da će vlasti u Beogradu pozdraviti naš interes i da će ispoštovati prava Albanaca, kao što mi poštujemo prava Srba na Kosovu“, kazao je Tači.

  Tanjug
  Tagovi:
  Preševska dolina, Hašim Tači, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga