22:48 09 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1263
  Pratite nas

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je glavna prepreka za kompromisno rešenje kosovskog pitanja rešenost Prištine da nastupa sa maksimalističkim ciljevima.

  On je naglasio da Albanci ne žele kompromis i misle da je rešenje da Srbija prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i da još dobiju, kako oni nazivaju, „istočno Kosovo“ — Preševo i Bujanovac.

  „To apsolutno nije moguće. U ovom trenutku je neizvesno reći kada se može očekivati da se dođe do nekog okvirnog sporazuma koji bi označio neko moguće rešenje, na kojem bi se zasnivali naši odnosi u narednom periodu“, rekao je Dačić za RTS.

  Prema njegovim rečima, pojedincima u Srbiji, ali i u međunarodnim krugovima smeta to što je pozicija Beograda „značajno promenjena“.

  Govoreći o o podeli Kosova kao mogućem rešenju, Dačić je rekao da je to njegovo lično mišljenje, ali da su o tome govorili i Dobrica Ćosić i Zoran Đinđić.

  „Bio sam prisutan kada je saopštavano savetodavno mišljenje Međunarodnog suda u Hagu o Kosovu i kada su najbliži Tadićevi ljudi govorili: ’Dobro da jednom rešimo to pitanje“. Onaj ko se protivi tom rešenju, smatra da je bolje da nezavisno Kosovo bude jedinstveno“, naglasio je on, prenosi Tanjug.

  Dačić je dodao da „samo slepac ne vidi“ da je sve što se sada dešava pokušaj stvaranja „velike Albanije“.

  „Neko je rekao da je Kosovo Jerusalim. Jeste Jerusalim, ali srpski Jerusalim. Govore o tome da mi nismo ni postojali na Kosovu, da su postojali samo Albanci. Mi moramo da se borimo da sačuvamo narod koji tamo živi. Ako nema naroda tamo, ne možemo da odbranimo naše nacionalne interese“, naglasio je šef srpske diplomatije.

  On napominje da tokom dijaloga Beograda i Prištine nikada niko sa srpske strane nije pomenuo da će priznati nezavisnost Kosova, niti da će Kosovo dobiti mesto u UN.

  „Mi nastavljamo borbu za povlačenje priznanja. Danonoćno radimo na tome. Ako neko ima drugo kompromisno rešenje neka ga predloži“, naglasio je Dačić.

  Srpski ministar je ukazao da je probijen rok za stvaranje Zajednice srpskih opština i da predstavnici Prištine odugovlače jer doživljavaju ZSO kao novu Republiku Srpsku.

  Dačić podseća da je sporazum potpisan u Briselu i da je stvaranje ZSO garantovala EU koja sada ima obavezu da to sprovede.

  Tagovi:
  podela Kosova, ZSO, Međunarodni sud u Hagu, Dobrica Ćosić, Zoran Đinđić, Boris Tadić, Ivica Dačić, Kosovo i Metohija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga