00:07 18 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 1432
  Pratite nas

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da nije uspelo stvaranje unitarne BiH i poručio predsedavajućem Predsedništva BiH Bakiru Izetbegoviću da je gotovo sa tim i da treba da poštuju Republiku Srpsku.

  „Bakire, gotovo je sa tim da je BiH unitarna država, poštujte Republiku Srpsku i prava Hrvata, a mi imamo interes da živimo zajedno i u miru“, rekao je Dačić za „Prvu“, komentarišući to što je Izetbegović nazvao Dačića Miloševićevim učenikom koji bezuspešno pokušava da napravi paralelu između Kosova i Republike Srpske.

  Dačić ističe da Izetbegović voli da nastupa na takav način i da nema ništa protiv da svako iznosi svoje mišljenje.

  „BiH nije priznala Kosovo, ali Bakir se zalaže za to. KiM je bila pokrajina u bivšoj Jugoslaviji. Kada pogledate koliko ima procentualno Albanca u Srbiji u odnosu na Srbe u BiH, to je neuporedivo, čak više prava po osnovu Dejtona ima Republika Srpska nego što je nekada imalo Kosovo. Govorio sam o tome da, ako se već išlo ka priznanju jednostranih akata u vreme jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, onda je mogla i Republika Srpska da proglasi otcepljenje i formiranje svoje države“, naveo je on.

  Dodaje da predstoje izbori u BiH i da svako tu gleda neku svoju političko-filozofsku i marketinšku priču.

  „Ali, potezi bošnjačkog rukovodstva koje je vodio Alija Izbetbegović u tom momentu nisu vodili ka smirivanju situacije, već ka stvaranju unitarne Bosne, i to im nije uspelo“, zaključio je Dačić.

  Tagovi:
  Bakir Izetbegović, BiH, Dačić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga