05:55 26 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1162
  Pratite nas

  Avni Arifi, šef kosovske delegacije u tehničkom dijalogu Kosova i Srbije, izjavio je da su ludi i neprihvatljivi zahtevi upravljačke grupe za izradu Statuta ZSO.

  Upravljačka grupa zahteva da u taj dokument budu uključena ovlašćenja u oblasti imovine, privatizacije i privrede, kao i zahtev da obrazovanje bude deo obrazovnog sistema Srbije.

  „ZSO se neće formirati dok se ne okonča dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, niti pre epiloga ideje predsednika Kosova Hašima Tačija o korekciji granica“, rekao je Arifi za „Koha ditore“. 

  Taj list piše da je Vlada Kosova ocenila kao lude zahteve iznete u zapisnicima upravljačke grupe za izradu Statusa ZSO i navela da se takve inicijative ne mogu naći u tom dokumentu. 

  Među zahtevima Upravljačke grupe je i onaj za promenama Ustava Kosova, kako bi se obezbedilo da ZSO ima izvršna ovlašćenja. Kada se govori o Kosovu, u svim zapisnicima ono se naziva Kosovo i Metohija, što je u skladu sa Ustavom Srbije, ali u suprotnosti sa Ustavom Kosova, piše „Koha ditore“. 

  Tagovi:
  ZSO, Avni Arifi, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga