01:47 10 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  18103
  Pratite nas

  Američka ambasada u Prištini oglasila se povodom sve češćeg pominjanja ideje o promeni, odnosno korekciji granice, i istakla da će SAD ostaviti dve strane da postignu sporazum, ali da će Beogradu i Prištini „biti jasno da neće imati neograničenu slobodu delovanja“.

  To je Ambasada saopštila prištinskoj „Gazeti ekspres“.

  Kako se navodi, nakon Nemačke i Velike Britanije, SAD su odlučile da se izjasne o spekulacijama koje su se pojavile poslednjih nedelja o razmeni teritorija.

  Ambasada SAD pozvala je Beograd i Prištinu da naprave stabilan dogovor i da ne stvaraju tenzije na Balkanu, odnosno da „postignu sporazum koji je održiv, stabilan i ne stvara nestabilnost u bilo kojoj zemlji u regionu“.

  „Osim ostavljanja prostora da planovi o kojima govore kosovski predsednik Hašim Tači, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar Ivica Dačić dovedu do destabilizacije, strane u dijalogu će imati neograničenu slobodu da odluče o sudbini svojih država“, navela je američka ambasada i dodala da će pažljivo i ozbiljno posmatrati ono o čemu će se strane saglasiti.

  „To ne podrazumeva neograničenu slobodu delovanja“, navodi Ambasada.

  Ambasada je navela i da će pustiti strane da se dogovore, ali da će Sjedinjene Američke Države da se izjasne o konačnom sporazumu Beograda i Prištine.

  Tagovi:
  razgraničenje, Ambasada SAD u Prištini, Hašim Tači, Ivica Dačić, Aleksandar Vučić, Kosovo i Metohija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga