00:30 23 Mart 2019
Slušajte Sputnik
  Željka Cvijanović, predsednica Vlade Republike Srpske

  Cvijanovićeva: BiH nije sposobna ni granice da štiti

  © YT/Al Jazeera Balkans
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 90

  Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je, povodom migrantske krize u BiH, da država koja nije sposobna da štiti svoje granice, ne može da sačuva ni ostalo.

  „Situacija u kojoj postoji ogroman broj nelegalnih migranata, pokazuje da zemlja nije u stanju da štiti svoje granice, a zemlja koja nije u stanju da zaštiti svoje granice — nesposobna je da zaštiti i sve ostalo“, rekla je Cvijanovićeva u intervjuu za agenciju „Tas“.

  Cvijanovićeva je kazala da je situacija sa migrantima u BiH haotična, da su oni prepušteni sami sebi, a kao dodati problem je istakla to što nema koordinacije između struktura u okviru BiH.

  Nema podataka o broju migranata, ni koliko je njih ušlo, ni koliko ih je ostalo u BiH, iako to nije njihovo odredište, već države Evropske unije.

  „Poseban problem je to što ako prihvatite te ljude i situaciju posmatrate kao čisto humanitarno pitanje, onda ostaje velika nepoznanica koliko dugo — meseci ili godina — će se oni zadržati na ovoj teritoriji“, rekla je Cvijanovićeva.

  Ocenila je da je migrantska kriza za BiH, koja je nedavno preživela rat i prolazi kroz težak period, kada još nije ostvarila neke zavidne ekonomske ciljeve, to samo dodatni teret od nekoliko hiljada ili desetina hiljada ljudi za koje, kako je rekla, ne znate ni ko su, ni šta su, imaju li predistoriju koja je problematična s aspekta zdravlja ili bezbednosti.

  Tagovi:
  Željka Cvijanović, BiH, Republika Srpska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga