09:49 22 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  151775
  Pratite nas

  Nekoliko desetina pripadnika kosovskih specijalnih snaga ROSU povuklo se sa severa Kosova, gde su boravili nekoliko sati. Kod HE Gazivode viđena su dva džipa KFOR-a sa američkim vojnicima. Srbi iz Zubinog Potoka organizovali miran protest i blokirali put ka prelazu Brnjak.

  Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da su se pripadnici specijalne jedinice ROSU povukli sa severa Kosova i Metohije i da je Beograd dobio izvinjenje od pojedinih zapadnih ambasada, koje su ranije tvrdile da ROSU nisu ni bile prisutne na severu KiM.

  Pripadnici ROSU su jutros ušli u Centar za ekologiju i razvoj sporta u tom mestu, rasporedili se oko veštačkog jezera i hidrocentrale Gazivode kako bi obezbedili trasu kojom se kretao kosovski predsednik Hašim Tači tokom posete jezeru.

  Četvorica radnika bespravno su zadržana u Centru za sport. Policija je u stanju najviše pripravnosti, a Vojska Srbije u stanju najviše borbene gotovosti.

  Najnovije vesti
  • 21:01

   Zavetnici: Upad ROSU uz blagoslov NATO-a i stranih službi

   Upad specijalne jedinice kosovske policije ROSU na sever Kosova i Metohije motivisan je unutrašnje-političkim interesima kosovskog predsednika Hašima Tačija, koji se suočava sa velikim pritiskom opozicije, smatraju u Srpskom saboru Zavetnici i navode da je cilj Albanaca da ovakvim aktivnostima i provokacijama sprovedu plan za vojno zauzimanje severa KiM.

   "Po sredi je pokušaj tihe okupacije većinski srpskog naseljenog dela teritorije naše južne pokrajine i bilo kakva anemična reakcija Beograda predstavljala bi samo jednu vrstu prećutne saglasnosti", navodi se u saopštenju koje je preneo Tanjug.

    

  • 18:56

   Antić: Ilegalan i nasilan čin koji direktno ugrožava politički proces

   Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić ocenio je danas da je upad specijalaca iz Prištine u kompleks jezera Gazivode "ilegalan i nasilan čin" koji direktno ugrožava politički proces u kojem se traži kompromisno i dugoročno rešenje za Kosovo.

   "Samo zahvaljujući pribranosti i državničkoj odgovornosti predsednika Vučića, ova nova avantura prištinskih vlasti je propala, uz još jednu potvrdu da niko ne može da ponižava Srbiju i ugrožava srpski narod", naveo je u saopštenju Antić.    

  • 18:56

   Udruženje porodica kidnapovanih:Prekinuti dijalog u Briselu

   Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM 1998-1999-2000. pozvalo je danas, povodom upada kosovske specijalne jedinice Rosu u područje hidroelektrane Gazivode, predsednika Srbije Aleksandra Vučića da prekine dijalog s vlastima u Prištini, dok Specijalni sud ne osudi vođe bivše OVK.

    

  • 17:49

   Vesić: Teroristički čin uperen protiv bezbednosti Srba

   Član Predsedništva Srpske napredne stranke Goran Vesić danas je najoštrije osudio upad specijalaca ROSU na sever Kosova i zauzimanje položaja kod hidrocentrale Gazivode ocenjujući ga kao teroristički čin.

    

  • 17:25
   Udarna vest

   Srbi blokirali put za Brnjak, američki KFOR čuva Gazivode

   Srbi iz Zubinog Potoka blokirali su put koji od južnog dela Mitrovice vodi ka Gazivodama, odnosno ka prelazu Brnjak.
   Dalje
  • 17:02

   Đurić: Sad je tek neizvesno kad će Vučić u Brisel...

   Đurić kaže da je upadom specijalnih jedinica ROSU na Gazivode dijalog Beograda i Prištine koji se vodi pod okriljem EU u Briselu sve neizvesniji, a to je, ocenio je, rezultat neodgovornog i nedopustivog ponašanja Prištine.

   On je, međutim, poručio da će Srbija pobediti one koji misle da mogu da se igraju na ovaj način, a onima koji su, kako je rekao, svojom neodgovornošcu doveli do toga da dijalog između Beograda i Prištine doživi ovakvu sudbinu kakvu je danas, poručio je da će sada malo teže videti predsednika Vučića u Briselu nakon svega ovoga.

  • 16:56

   Rakić: Napad na mir i bezbednost Srba na KiM

   Predsednik Srpske liste i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić izjavio je da poslednji upad naoružanih kosovskih specijalaca na sever Kosova predstavlja napad na mir i bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji.

   "Ovo je napad sa nesagledivim posledicama na život Srba na severu Kosova i Metohije", ocenio je Rakić u saopštenju i istakao da se to više neće dozvoliti.

   Kosovska Mitrovica se priprema za obeležavanje Dana pobede
   © Wikipedia / Kancelarija za KiM

    

  • 16:17
   Udarna vest

   Đurić: Pripadnici ROSU povukli se oko 16 sati sa severa KiM (video)

   Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da su se pripadnici specijalne jedinice ROSU povukli sa severa Kosova i Metohije danas posle podne oko 16 časova.
   Dalje
  • 16:10

   Jevtić: Već duže vreme se govori o zauzimanju Gazivoda

   Potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić ukazao je danas da se već duže vreme govori o zauzimanju jezera Gazivode, te da je moguće da je na taj način "neko želeo da ostvari svoje ciljeve".

    

  • 16:05

   Vulin: Vojska Srbije postupa po naređenju vrhovnog komandanta

   Na osnovu naređenja predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića Vojska Srbije je u stanju najviše pripravnosti.

   Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović izvršili su proveru pripravnosti 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade u Nišu.

   Ministar odbrane i načelnik Generalštaba proverili su brzinu reagovanja i spremnost jedinice pre upućivanja na izvršenje postavljenih zadataka.

   Ministar Vulin je, nakon obilaska i sastanka sa Komandom Kopnene Vojske, izjavio, da Vojska Srbije postupa po naređenju vrhovnog komandanta i da je spremna da brzo i odlučno izvrši sva naređenja i zaštiti živote naših građana bez obzira gde žive.

   Na današnjem sastanku sa Komandom Kopnene vojske, ministar Vulin i general Mojsilović preneli su Komandantu Kopnene Vojske general-potpukovniku Milosavu Simoviću dalja naređenja, stoji u saopštenju Ministarstva odbrane.

   Ministar Aleksandar Vulin danas u Nišu
   Ministarstvo odbrane Republike Srbije
  • 15:54

   Marko Đurić osudio izjavu Maje Kocijančič

  • 15:46

   Simić: Upad na Gazivode napad na mir i bezbednost Srba

   Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da današnji upad ROSU na jezero Gazivode predstavlja direktan napad na mir i bezbednost svih Srba, a posebno Srba na severu Kosova i Metohije.

    

  • 15:45

   Mihajlović: Ceo svet podržao kompromis, Priština hoće silu

   Potpredsednica Vlade Srbije, Zorana Mihajlović, rekla je da raspoređivanje specijalnih jedinica kosovske policije oko jezera Gazivode, mimo svih dogovora, predstavlja pokušaj Prištine da, umesto dijaloga i potrage za kompromisnim rešenjem na kome insistira Srbija i u čemu ima podršku najvećeg dela međunarodne zajednice, nametne silu kao način rešavanja kosovskog pitanja.

    

  • 15:38

   EU: Računamo na mir i uzdržanost svih

   Portparolka EU Maja Kocijančič pozvala je u ime EU na mir i uzdržanost povodom situacije na Severu Kosova.

   Ona je naglasila da EU ozbiljno razmatra izveštaje koji stižu sa Severa Kosova, gde su se jedinice ROSU tokom dana rasporedile oko jezera Gazivode.

   "Mi smo u bliskom kontaktu sa Svim relevantnim akterima, kako na terenu, što uključuje KFOR, tako i na nivou vrhovnih centara", poručila je Kocijančič.

   U dodatnom objašnjenju Tanjugu Kocijančič je rekla da "vrhovni centri" podrazumevaju vlasti u Beogradu i Prištini.

  • 15:30
   Marko Đurić

   Đurić: Vučić se u 21 sat obraća javnosti, Srbi na KiM okupljaju se na više lokacija

   Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je u trećem vanrednom obraćanju da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom najnovijih dešavanja na KiM javnosti obratiti večeras u 21 čas.
   Dalje
  • 15:09
   Pripadnici oružanih snaga tzv. Kosova - arhivska fotografija

   Sputnjik saznaje: Specijalci iz Albanije vežbali sa ROSU — kraj Gazivoda

   Srbi na severu Kosova posle iznenadne akcije albanskih specijalnih snaga ROSU i zauzimanja dela hidrocentrale Gazivode preplašeni su od mogućeg ishoda tog poteza Prištine, naročito što nije isključeno da su prištinske snage imale pojačanje iz Albanije.
   Dalje
  • 14:59

   Objavljen video: Kako se Tači provozao čamcem i uživao u lepotama Gazivoda

   Na društvenim mrežama objavljen je snimak na kojem je zabeleženo kako Hašim Tači uživa u vožnji čamcem na Gazivodama...
   Dalje
  • 14:43
   Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za medije u Berlinu

   Vučić zvao šefa NATO-a

   Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u stalnom je kontaktu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, posle raspoređivanja ROSU na Gazivodama, na severu Kosova i Metohije.
   Dalje
  • 14:37

   Hašim Tači napustio Gazivode, javlja RTS.

  • 14:34

   Predsednik opštine Zubin Potok Stevan Vulović rekao je da je jedva uspeo da obuzda Srbe da ne reguju na provokacije.

  • 14:32

   Predsednik opštine Zubin Potok Stevan Vulović kaže da su se jedinice ROSU povukle sa Gazivoda.

  • 14:31

   Zamenik komadanta kosovske policije za sever Besim Hoti odbacuje tvrdnje zvaničnika Srbije o zauzimanju Gazivoda i hapšenjima na tom području, te navodi da su oni tamo zbog "jedne posete".

  • 14:26
   Hašim Tači

   Tači provocira na Gazivodama: Došao sam da prošetam u prirodi

   Predsednik tzv. Kosova Hašim Tači se obratio novinarima na jezeru Gazivode.
   Dalje
  • 14:14

   Hašim Tači se nalazi na Gazivodama, javlja dopisnik RTS-a.

  • 14:11

  • 14:03

   Očekuje se da se predsednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači obrati javnosti povodom najnovijih događaja.

  • 14:02

   U Kosovskoj policijskoj službi rečeno je Srni da je akcija sprovodene po nalogu komande KPS-a iz Prištine i da će više detalja biti naknadno saopšteno.

  • 14:00

   Kako javlja dopisnik RTS-a, specijalci trenutno ne kontrolišu saobraćaj, ne zaustavljaju putnike i nema ih oko brane Gazivode niti hidroelektrane.

  • 13:57

   Glavni portparol KFOR-a Vinćenco Graso izjavio je Tanjugu da ta misija još nema informacija o tome da su pripadnici kosovskih specijalnih jedinica ROSU ušli na sever Kosova, u neposrednu blizinu hidroelektrane Gazivode. On je za Tanjug kazao da je u toku provera tačnosti takvih informacija i da se vrši monitoring situacije.

  • 13:50
   Marko Đurić

   Đurić: Zauzeli Gazivode da bi Tači mogao da se slika i voza u čamcu

   Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da je akcija ROSU na jezeru Gazivode sprovedena kako bi kosovski predsednik Hašim Tači mogao da se slobodno slika i voza u čamcu.
   Dalje
  • 13:46

   Vučić u ovom trenutku ima sastanak sa načelnikom generalštaba, bićemo spremni da zaštitimo naš narod, poručio je Đurić.

  • 13:44

   Srbija neće tolerisati nasilje, poručio je Đurić.

  • 13:43

   Svi ćute, nema odgovora ni od NATO-a, ni od međunarodne zajednice, rekao je Đurić.

  • 13:42

   Cilj je da zastraše srpski narod, ocenio je Đurić.

  • 13:41

   Direktor kancelarije za KiM Marko Đurić obavestio javnost da su naoružani teroristi zauzeli Gazivode

  • 13:36

   Oko jezera Gazivode napeto, ali nema drugih incidenata, javlja dopisnik RTS-a.

  • 13:27

   Pripadnici ROSU nose duge cevi, a jedan deo ima fantomke.

  • 13:22

   Prema prvim i nezvaničnim informacijama, akciju je izvelo 60 naoružanih specijalaca.

  • 13:20
   Srpska vojska

   Vučić posle upada Albanaca izdao naredbu: Vojska u najvišem stanju borbene gotovosti!

   Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naredio stavljanje kompletne Vojske Srbije u stanje najviše borbene gotovosti.
   Dalje
  • 13:11

   Očekuje se obraćanje direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića u Vladi Srbije.

  • 13:10
   Srpski specijalci naoružani su novom, „Zastavinom“ modularnom puškom, sa izmenjivim cevima

   Srpske specijalne jedinice u stanju najviše pripravnosti

   Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naložio je direktoru policije da sve specijalne i posebne jedinice policije stavi u stanje najviše pripravnosti, saopštio je MUP.
   Dalje
  Uživo
  Gazivode čuvaju Amerikanci, Srbi blokirali put ka prelazu Brnjak
  +
  Tagovi:
  udarna vest, Gazivode
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga