21:04 24 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  11421
  Pratite nas

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da je Kfor odlično znao šta se dešavalo na jezeru Gazivode, ali da se pravio nevešt. To ruši naše poverenje u Kfor, koji je naš jedini saveznik i koji je odgovoran za bezbednost na prostoru KiM.

  „Mi smo tokom krize imali komunikaciju sa Kforom i tražili smo od njih informacije, ali na prvom mestu tražili smo od njih da reaguju u skladu sa njihovim mandatom“, odgovorio je Vulin u Jutarnjem dnevniku RTS-a na pitanje da li deli mišljenje da je Kfor bio neaktivan i da nije ispunio svoju obavezu obezbeđivanja sigurnosti i bezbednosti tokom nedavne situacije na jezeru Gazivode.

  Ministar je podsetio da je, u skladu sa Rezolucijom 1244, Kfor odgovoran za bezbednost na prostoru Kosova i Metohije.

  „On je taj koji garantuje bezbednost za Srbe na prostoru Kosova i Metohije i za sve građane, ko god da tu živi, i dužan je da spreči bilo kakvu provokaciju. Ima diskreciono pravo da zaustavi bilo čije kretanje iz razloga bezbednosti i da kaže da nije bezbedno i da će to da izazove određene posledice“, rekao je Vulin.

  Ministar je istakao da je Kfor znao šta se dešava i da je očigledno da je bio upoznat sa situacijom i da je učestvovao u samoj koloni koja je imala nekoliko vozila UN.

  „Imali su i bespilotne letelice tog dana koje nisu slučajno bile tu i nadletale to područje.“

  On je naglasio i da to, takođe, ruši poverenje u međunarodne organizacije na prostoru Kosova i Metohije, jer mi ne možemo da razumemo šta je njihov stav i cilj.

  „Da li žele nestabilnost ili stabilnost na prostoru Kosova i Metohije? Ako žele nestabilnost, ovo je odličan put i samo nastavite da podržavate Tačija u njegovim suludim potezima, a ako želite stabilnost, morate da sarađujete sa Srbijom i da pođete od elementarne vojničke pretpostavke — ne možete dovoditi ljude tamo gde ih niko ne želi“, naglasio je Vulin.

  Upitan da kaže šta treba da se dogodi da bi odluka o povišenoj borbenoj gotovosti bila stavljena van snage, ministar Vulin je istakao da će o tome načelnik Generalštaba Vojske Srbije i on razgovarati sa vrhovnim komandantom Vojske i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  „Kada se donese odgovarajuća procena da li su pretnje smanjene, da li mogu ili ne mogu da dođu i u kojoj meri, shodno tome ćemo doneti odgovarajuću odluku“, rekao je Vulin i u ime čitave Srbije zahvalio svim pripadnicima Vojske Srbije na izuzetno profesionalnom odnosu i hrabrom postupanju.

  „Onog momenta kada je dato naređenje o podizanju nivoa borbene gotovosti, ne samo da niko iz Vojske Srbije nije otišao na bolovanje ili odmor, već su svi do jednog prekidali i bolovanje i odmore i javljali se u svoje jedinice, čak i oni kojima to nije traženo. Vojska Srbije je pokazala da je profesionalna, da je sposobna da poštuje svoju državu i svoja naređenja, ali još više da voli svoju zemlju“, poručio je ministar Vulin.

  Tagovi:
  Vulin, Gazivode, Kfor
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga