02:54 03 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  630825
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da ne zna šta je to što EU želi od Srbije po pitanju KiM, procenio da ni sami, verovatno, to ne znaju, ali je ponovio da nema govora o tome da prizna kosovsku nezavisnost.

  Vučić je to rekao nakon sastanka sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, kojeg je, kako je preneo na zajedničkoj pres-konferenciji, obavestio o „ne mnogo dobrim“ stvarima i situaciji na Kosovu i Metohiji.

  Rekao je da je 10. oktobra 2000. dan otkako nije formirana Zajednica srpskih opština, što je bila jedina obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma, dok je Srbija sa svoje strane ispunila sve obaveze.

  „Što se tiče međunarodnih faktora, rekao sam da nemam pojma šta hoće od Srbije, ali Srbija neće da prizna nezavisnost Kosova, kako bi oni voleli, pa makar me mlatili motkama po glavi“, naglasio je Vučić.

  „Dobro je da imamo mir i neku vrstu stabilnosti. A do kada će to da traje, niko ne zna. Mi hoćemo da odbranimo mir, ali za tango je potrebno dvoje“, rekao je Vučić.

  „Mi ćemo učiniti sve da sačuvamo mir. Rekao sam Mekalisteru da ne znam šta se očekuje od Srbije. Nikada neću prihvatiti nezavisnost Kosova. Mi smo spremni da razgovaramo, i uvek dijalog moramo da pretpostavimo drugačijem rešavanju problema. Ali to ne zavisi samo od Srbije“, objasnio je Vučić.

  Kad je reč o poziciji Srbije, dosta mu je, kaže, ćutanja i ponižavanja naše zemlje.

  Neće se „Kosovska vojska“ šetati severom Kosova

  Kosovska vojska se neće šetati severom Kosova, poručio je Vučić. Upitan o izjavi Ramuša Haradinaja da će kosovske bezbednosne snage ubuduće moći da se kreću i severom Kosova, bez ikakvih ograničenja, Vučić je rekao da nije video tu izjavu, ali da je video da su mnogi izjavili da svako može da se kreće kuda hoće, ali da to neće tako moći. Ponovio je da naoružane bezbednosne snage Kosova na sever pokrajine mogu da uđu uz dva uslova — uz saglasnost NATO-a i lokalne, odnosno srpske zajednice.

  „Da ste dobili podršku NATO-a uopšte ne sumnjam. Mogu da pričaju šta hoće. Što se tiče drugog uslova, on sigurno nije ispunjen, jer niko nije dao dozvolu za upad“, rekao je Vučić. Kako kaže, Haradinaj priča o kosovskoj vojsci i severu Kosova, a nema očigledno nikakvo pravo na to: „Neće se Kosovska vojska šetati severom Kosova“.    

  Usvajanje izveštaja jasnom većinom — jasna podrška Srbiji

  Predsedavajući Komiteta za spoljne poslove i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izrazio je nadu da će izveštaj o Srbiji biti usvojen sa velikom većinom, kako bi se pokazala podrška evropskom putu Srbije.

  Mekalister je rekao da je poseta usledila u pravo vreme, jer 9. oktobra u Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta treba da bude usvojen njegov izveštaj o Srbiji. Najavio je da će Evropski parlament o izveštaju imati debatu 28. ili 29. novembra u Briselu.

  On je istakao da je došao u Beograd kako bi razgovarao o nekim pitanjima i da razmeni mišljenje.

  „Dobro je čuti šta srpski predsednik ima da kaže, ne samo o dešavanjima u Srbiji, već i regionu. Ovde sam da razgovaram o konačnim detaljima izveštaja“, kazao je Mekalister.

  On je naglasio da veruje u posvećenost Srbije evropskom putu, i kazao da će to biti istaknuto u njegovom izveštaju kao nešto što se ne dovodi u pitanje.

  Mekalister je objasnio da je pristupni proces, i usaglašavanje sa pravnim tekovinama EU naporan posao.

  „Otvoreno je 14 poglavlja i Srbija nastavlja sa putem u EU. Srbija je na pravom putu“, naglasio je on.

  Nekoliko poglavlja su tehnički spremna za otvaranje, ukazao je on i izrazio nadu da će moći da budu otvorena na međuvladinoj konferenciji 10. decembra u Briselu.

  „Kao izvestilac mogu da kažem što se više otvori to je bolje, jer će to biti ohrabrujući signal za Srbiju da nastavi reforme“, rekao je on ukazujući da je veoma važan napredak u poglavljima 23 i 24, kao i kontinuirani koraci u poglavlju 35.

  Mekalister je kazao da voli da dolazi u Srbiju i Beograd i sastaje se sa toliko političkih predstavnika koji su postali i prijatelji, te da je počastvovan što je u društvu šefa Delegacije EU Sema Fabricija i novog ambasadora Nemačke Tomasa Šiba.

  Kako prenosi Tanjug, na kraju je ponovio da se nada da će izveštaj o Srbiji u Evropskom parlamentu biti usvojen sa jasnom većinom, kako bi se Srbiji pokazala podrška na putu u EU.

  Tagovi:
  Dejvid Mekalister, Aleksandar Vučić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga