11:22 30 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1017
  Pratite nas

  Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je danas da Makedonija ima priliku koja se događa jednom u životu i da može postati članica, samo ako prihvati sporazum o rešenju spora sa Grčkom oko imena države.

  „Čvrsto verujem da kada govorimo o BJRM šta treba da uradi sada, jeste da treba da odluči makedonska Vlada o daljim koracima. Na Vladi i Skupštini je da donesu odluke. Da odluče kako će ići napred, kako da reaguju na referendum i sve političke implikacije i posledice koje je doneo“, objasnio je on.

  Stoltenberg je naglasio da ako demokratske institucije u Skoplju odluče da sprovedu u potpunosti sporazum sa Grčkom, onda je NATO sa svoje strane spreman da prihvati Makedoniju kao svog 30. člana i to brzo.

  „Možemo brzo da pristupimo potpisivanju protokola o pristupanju, ubrzo po promeni imena. Na demokratski izabranim institucijama Makedonije je da li će prihvatiti i primeniti sporazum o imenu. Mi smo spremni da prihvatimo Makedoniju kao novog člana“, ponovio je on.

  Podvukao je da ne postoji plan B i da nema nikakve alternative.

  „Nema pristupanja bez sporazuma o imenu. Jedini način za članstvo je da se zemlja dogovori oko imena sa Grčkom. Zato smo i pozdravili dogovor sa Grčkom“, naglasio je Stoltenberg.

  Rekao je da NATO nikada neće prisiliti Makedoniju na donošenje odluke, jer se radi o suverenoj odluci jedne suverene zemlje.

  „Ovo je prilika koja se dešava jednom u životu. Imaju priliku da iskoriste ovaj istorijski trenutak“, zaključio je on.

  Tagovi:
  Stoltenberg, Makedonija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga