14:37 20 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  22052
  Pratite nas

  Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Morin Kormak, američka ambasadorka u Sarajevu, vršila pritisak na članove Centralne izborne komisije BiH.

  Dodik je, za Radio-televiziju Republike Srpske, rekao da je Kormakova ozlojeđena zbog toga što njeni „puleni“ nisu pobedili na izborima.

  Izabrani srpski član Predsedništva BiH i aktuelni predsednik Republike Srpske je istakao da je činjenica da je Kormakova bila u CIK-u BiH juče ili prekjuče, te da je pokušala da izvrši uticaj na njene članove.

  „Razumem njenu ozlojeđenost, a ona je vezana za činjenicu da njeni ’puleni‘ nisu prošli. Sada pokušava nešto da učini kako bi isproblematizovala tu stvar. Jedini nadležan organ je CIK, a ona je na njega pokušala da izvrši uticaj. Samo o tome niko nije pisao, niko nije imao informacije da je ona tamo bila i tražila upravo neke priče o neregularnostima. I to ničim nije dokazala“, izjavio je Dodik, a prenosi Tanjug.

  Ironično je primetio da je jedina neregularnost to što glasove ne broji gospođa Kormak.

  „Sada kao član Predsedništva BiH, založiću se da promenimo Izborni zakon i da u njemu piše da glasove od sada broji samo američka ambasadorka Morin Kormak. Dakle, dokle god je živa, da ne bude nikakvih problema, da žena ima neko zadovoljstvo ovde u BiH“, naveo je Dodik, čiji SNSD je sa koalicionim partnerima osvojio apsolutnu vlast u RS i na nivou BiH.

  Predsednik RS Milorad Dodik
  © Sputnik / Aleksandar Milačić

  Dodik je naglasio da je juče OEBS objavio da su izbori bili fer i korektni.

  „I Parlamentarna skupština Saveta Evrope je rekla da je sve bilo u redu. Centralna izborna komisija je ta koja o tome odlučuje. Nema nikakvih dojava policije da je bilo nekih stvari. I ona sad, samo zato što nisu prošli njeni ’puleni‘, pokušava nešto tu da napravi. To je neverovatno. Ta drskost je neverovatna. Jedini lek je da predložimo da ona doživotno broji glasove“, dodao je Dodik.

  Napomenuo je da Kormakova šalje suprotne poruke od predsednika SAD Donalda Trampa.

  „Ona bukvalno radi protiv onoga što smo čuli od predsednika SAD Donalda Trampa, koji se zalaže da se ne mešaju u unutrašnja pitanja drugih zemalja. Ali očigledno da, evo, Kormakova nije prestala“, zaključio je Dodik.

  Tagovi:
  izbori, Morin Kormak, Milorad Dodik, Republika Srpska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga