20:03 18 Jun 2019
Slušajte Sputnik
  Željko Komšić, hrvatski član Predsedništva BiH obraća se za govornicom Ujedinjenih nacija 24. septembra 2013.

  Posle Hrvatske Komšić ima „hladan tuš“ i za Srbiju

  © AP Photo / Frank Franklin II
  Politika
  Preuzmite kraći link
  32135

  Izabrani član Predsedništva BiH iz redova hrvatskog naroda Željko Komšić izjavio je danas da je za njega Kosovo nezavisna država, ali da je sa Miloradom Dodikom u Predsedništvu malo verovatno da BiH promeni odluku o Kosovu.

  „Nemam dilemu da je Kosovo nezavisna država. Odmah da znate da je to moje mišljenje… Rekao sam da je Kosovo nezavisna država i da bi BiH bilo pametno da to uradi, ali sa Miloradom Dodikom u Predsedništvu ja čisto sumnjam da ćemo doći do te odluke, ali ne krijem svoj stav“, rekao je Komšić.

  Dodaje da želi da se odnosi Srbije i Kosova reše tako da to budu odnosi dve susedne i prijateljske države.

  Kada je reč o situaciju u BiH, on smatra da nije na pomolu dugotrajna ustavna i politička kriza, kako mnogi predviđaju. 

  „Mislim da nije, barem ja ne vidim nikakav razlog za nju, ni institucionalni ni politički, osim ako neko želi zaista da izaziva tu krizu. Ali onda to pitanje treba uputiti onome ko to želi. Rezultati izbora su takvi kakvi su“, rekao je on.

  On je objasnio i da po Ustavu BiH ne postoje predstavnici naroda u Predsedništvu BiH. 

  „Po našem Ustavu postoje pripadnici naroda u Predsedništvu BiH. Dakle, nema takvog legitimiteta. Legitimitet se po našem Ustavu ne izvodi iz naroda kao kolektiviteta, nego se izvodi iz građana. Dakle, ta priča o legitimitetu je potpuno besmislena. HDZ je pokušava plasirati tako da potpuno odvoji ljude u ovoj zemlji. To neće proći“, kaže on.

  Podseća da je već dva puta bio član Predsedništva i da je sa Nebojšom Radmanovićem, iz Dodikove stranke, „solidno sarađivao“.

  „Kako će se Milorad Dodik ponašati ne znam, ali mu je pametnije da se ponaša racionalno, jer u Predsedništvu je način donošenja odluka takav, da ako se krene sa blokadama i provociranjem, obično vam se to obije o glavu, tako da onda ne možete dobiti ono do čega je vama stalo“, rekao je Komšić.

  Prema njegovim rečima, granice BiH ne treba menjati, dirati i razmenjivati teritorije, jer se time stvara opasan presedan. 

  „Granice BiH su utvrđene, one se znaju i potvrđene su i nalogom tzv. Badinterove komisije i mislim da jednostavno BiH mora insistirati na nepromenjivosti tih granica“, naveo je Komšić, a upitan da li se takav stav odnosi i na Srbiju i Kosovo, rekao je da „ne može da govori u ime Srbije i Kosova“, prenosi B92. 

  Kako kaže, mnogi to pitanje mogu da vežu sa BiH, ali im „neće biti dopušteno da to vežu za BiH“.

  „To nema veze sa BiH. Šta će Srbija i Kosovo uraditi je njihova stvar i bilo bi vrlo nepristojno i prelazilo bi granice uobičajenog diplomatskog ponašanja mešati se u to“, navodi on.

  Podsetimo, Komšić je komentarima o Pelješkom mostu Hrvatskoj priredio pravi „hladan tuš“.

  Tagovi:
  Željko Komšić, BiH, Kosovo i Metohija, Hrvatska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga