04:31 29 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 1815
  Pratite nas

  Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas predstavnicima privremenih vlasti u Prištini da prestanu da pričaju o Preševu, Bujanovcu i Medveđi i da se okanu centralne Srbije i istakla da treba da se razgovara o tome da li možemo da dođemo do kompromisa, koji bi obezbedio dugoročnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

  Brnabićeva je time odgovorila na tvrdnju kosovskog predsednika Hašima Tačija da je dobio podršku predsednika Francuske Emanuela Makrona, da Beograd i Priština što pre postignu obavezujući sporazum sa „realnom mogućnošću korekcije granice, što podrazumeva pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca teritoriji Kosova“.

  Ona je rekla da tu izjavu i ne može nešto naročito da komentariše, jer su Tačijeve izjave, kao i drugih predstavnika prištinskih vlasti, svaki dan drugačije i u međusobnoj suprotnosti.

  Time se, kako je rekla, pokazuje kao istina ono što je i sama govorila za prištinske vlasti — da mi nemamo sa druge strane stola nekoga sa kim možemo da razgovaramo, a da možemo da očekujemo da će uraditi ono što kaže.

  „Molim da prekinu da pričaju o Preševu, Bujanovcu i Medveđi, zato što to nema nikave veze sa životom i molim da se ne ide dalje na teritoriju centralne Srbije“, rekla je Brnabićeva.

  Poručila je da Srbija jeste i biće fleksibilna, strpljiva i tolerantna, ali da sve ima svoj kraj.

  „Molim vas da se okanete centralne Srbije i da razgovaramo o tome da li možemo da imamo kompromis koji može da obezbedi dugoročnu harmonizaciju odnosa Beograda i Prištine.

  Podvukla je da su vrhovne vrednosti Srbije sloboda i mir i da ćemo se mi truditi da zadržimo mir šta god da se dešavalo, ali da ne treba dalje da se priča o teritorijama centralne Srbije.

   

  Tagovi:
  Ana Brnabić, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga