11:52 21 Jul 2019
Slušajte Sputnik
  Srbija, tzv. Kosovo i EU

  Britanski ekspert: Razgraničenje Srba i Albanaca na stolu

  CC0
  Politika
  Preuzmite kraći link
  6395

  Postoji spremnost da ideja o razgraničenju između Kosova i Srbije ostane na stolu, iako se to na prvu loptu dopalo malom broju zvaničnika.

  To je za „Blic“ rekao profesor Londonske škole ekonomije i politike Džejms Ker-Lindzi.

  Tako ovaj stručnjak za Zapadni Balkan tumači najnovije vesti iz Brisela da je Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta velikom većinom glasova, uz usvojen Nacrt izveštaja o Srbiji, usvojio i amandman koji se odnosi na razgovore o mogućoj korekciji granica kao delu rešenja u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

  Prema Ker-Lindziju, EU prihvata dve ključne stvari — da se odnosi između Srbije i Kosova moraju normalizovati i, kako je dodao, što pre se to desi, biće bolje za obe strane.

  Drugo, EU shvata da nije prikladno stati na put sporazumu između Beograda i Prištine sve dok se ispunjavaju određeni uslovi, rekao je Ker-Lindzi.

  On ističe i da je veliko pitanje da li su obe strane zaista sposobne da postignu dogovor.

  „Uvek sam verovao da je neka vrsta teritorijalnog sporazuma najlogičnije rešenje za pitanje Kosova“, naglasio je Ker-Lindzi.

  Kako je rekao, sporazum Beograda i Prištine bio bi veliki korak napred za regionalnu stabilnost.

  „Ukoliko se time bude upravljalo pravilno, to bi pomoglo stabilizaciji Zapadnog Balkana, a otvorio bi se i put bržem članstvu u EU Beograda i Prištine“, zaključio je Ker-Lindzi za „Blic“.

  Tagovi:
  Srbija, Kosovo, Evropa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga