04:22 20 Jul 2019
Slušajte Sputnik
  Unmik

  „Amerikanci hoće da sklone sve što UN predstavljaju na Kosovu“

  CC BY-SA 2.0 / Photo RNW.org
  Politika
  Preuzmite kraći link
  6434

  Odlazak Unmika sa Kosova, kao i formiranje vojske Kosova, doveli bi Srbiju u užasno tešku poziciju, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ocenio, povodom pisma Niki Hejli, da je očigledno da SAD hoće da sklone sve što UN predstavljaju na Kosovu, jer je za njih Kosovo nezavisna i suverena država.

  Vučić je, komentarišući inicijativu odlazeće američke ambasadorke pri UN Niki Hejli da se Unmik povuče s Kosova, zamolio SAD da kada donose odluke, koje su možda u skladu sa njihovim interesima, razmišljaju i o interesima stabilnosti i miru na Zapadnom Balkanu.

  „Zato što bi odlazak Unmika, kao i formiranje vojske Kosova, doveo Srbiju u užasno tešku poziciju, u kojoj više ne bismo imali izbora,ni pravo da bilo šta drugo biramo i učinimo osim da štitimo svoju zemlju“, rekao je Vučić.

  On je rekao da je očigledno da Amerikanci hoće da sklone sve što UN predstavljaju na Kosovu, jer je za njih Kosovo nezavisna i suverena država.

  „Očigledno je da hoće da sklone i poslednje tragove Rezolucije 1244 i međunarodnog pravnog poretka i da pokažu da je njihova odluka bila jedina moguća i pravno valjana“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare sa austrijskim predsednikom.

  On je dodao da se nada da Srbiju niko neće dovesti u tu poziciju, rušeći međunarodno-pravni poredak kako bi pokazali da mogu da učine šta god hoće u svetu.

  Odlazeća američka ambasadorka pri UN Niki Hejli poslala je pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu u kome traži da se Unmik povuče sa Kosova.

  Navela je da je Unmik ostao nepromenjen uprkos napretku i stalnom ponavljanju stavova većine članica Saveta bezbednosti UN da je ispunio svoj mandat i zahteva od Generalnog sekretarijata da iskoristi uticaj svojim autoritetom i inicira da se napravi izlazna strategija za Unmik.

  Tagovi:
  Aleksandar Vučić, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga