18:53 16 Jul 2019
Slušajte Sputnik
  Ivica Dačić

  Dačić: Broj država koje su priznale Kosovo do kraja godine biće ispod 100

  © AP Photo / Darko Vojinovic
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1310

  Srbija smatra da svaki prijem tzv. Kosova u međunarodne organizacije pre institucionalnog kraja dijaloga Beograda i Prištine predstavlja veliku opasnost za destabilizaciju čitavog regiona, poručio je u Strazburu prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

  Eventualni prijem tzv. Kosova u Savet Evrope predstavljalo bi direktno kršenje međunarodnog pravnog poretka i svih statutarnih normi i mi se tome protivimo, rekao je Dačić novinarima u Strazburu, gde je prisustvovao svečanosti povodom obeležavanja 15 godina od prijema Srbije u Savet Evrope.

  „Vidite da predstavnici Prištine žive u nekom svom svetu i da ne razumeju realnost koja se dešava. Većina međunarodnih faktora shvata da je potrebno naći kompromis. Takođe, Priština stalno govori da je više od 116 zemalja priznalo Kosovo. Noćas sam se vratio iz Lesota koji je povukao priznanje Kosova. Sedam država je povuklo priznanje u ovoj godini. Do kraja godine će biti manje od 100 država koje su priznale Kosovo“, istakao je Dačić.

  Ministar je kazao da argumenti Prištine više ne nailaze na međunarodnu podršku i zato misli da nema nikakvih šansi da Kosovo bude primljeno u Interpol, imajući u vidu da je veliki broj zemalja promenio svoje stanovište.

  „Mnogo je bolje da se okrenu dijalogu nego da na ovakav način pokušavaju da uđu u razne međunarodne institucije“, rekao je šef srpske diplomatije.

  On je kazao da je Savet Evrope jedna od najstarijih i jedina međunarodna organizacija koja je okupljala sve države Evrope.

  U tom smislu, kazao je, posle 15 godina, ogromna je korist koju smo dobili članstvom u SE, pre svega kada je reč o harmonizaciji našeg zakonodavstva, primeni i prihvatanju različitih konvencija, ekspertiza u domenu zaštite ljudskih prava, vladavine prava i demokratije u najširem smislu reči.

  Sami građani su, dodao je Dačić, imali korist, jer su dobili i nadležnost Evropskog suda za ljudska prava.

  „Naše članstvo je usledilo nakon atentata na premijera Đinđića, u cilju konsolidacije demokratije u Srbiji i mislim da je postignut ogroman napredak, naročito poslednjih godina“, naveo je on.

  Dačić je rekao da je razgovarao sa generalnim sekretarom Saveta Evrope Torbjornom Jaglandom, koji veoma uvažava doprinos Srbije stabilizaciji prilika u regionu.

  „Informisao sam ga o razgovorima koji se vode sa Prištinom. Veoma je važno da postoji dijalog, da se na takav, miran način rešavaju otvorena pitanja“, kazao je Dačić.

  Dodao je da je Jagland rekao da postoje dva problema, a to su „bregzit“ kada je EU u pitanju i mogući izlazak Rusije iz Saveta Evrope.

  Srbija, istakao je, podržava nastojanja generalnog sekretara Jaglanda da se iznađe rešenje koje bi omogućilo učešće svih i koje bi omogućilo opstanak Saveta Evrope kao jednog od ključnih oslonaca evropske institucionalne arhitekture.

  Tagovi:
  Ivica Dačić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga