13:08 08 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  8375
  Pratite nas

  Arhitektura Evrope je kroz nezavisnost Kosova upotpunjena, izjavio je bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić u intervjuu za bečki dnevnik „Standard“.

  On je ponovio da bi promena granica sada, kao što je predloženo u vezi sa rešavanjem kosovskog pitanja, vodila u nove katastrofe i rat, prenosi Tanjug.

  „Svi agresori u istoriji Evrope su uvek započinjali ratove kako bi navodno odbranili svoju nacionalnu manjinu. To je uvek bio izgovor, a cilj je uvek bio osvajanje teritorija. Evropa može da uspe samo ako se rat kao političko sredstvo isključi, jer više ne postoji motiv zaštite sopstvene nacionalne manjine. Jedan Francuz može na obe strane granice sa Nemačkom da živi i to zahvaljujući istim zakonskim pravilima, u čijoj izradi su svi učestvovali. U prvoj liniji Evropa mora da ostane ujedinjena. Ako otvaramo granice onda i Albancu može da bude svejedno na kojoj strani granice živi i Srbinu isto tako, kao što je to slučaj sa Francuzima ili Nemcima“, rekao je Mesić.

  Na konstataciju da Francuska, Mađarska i delimično američka administracija podržavaju ideju o razmeni teritorija po pitanju Kosova, Mesić smatra da „niti Amerika, a ni Francuska ne shvataju šta bi značilo kada bi došlo do promene granica“.

  „Bilo bi kao kada se raspada jedan dvorac. Svet to ne sme da prihvati“, rekao je Mesić.

  Tagovi:
  razmena teritorija, EU, Stjepan Mesić, Kosovo i Metohija, Hrvatska, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga