21:27 16 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 221
  Pratite nas

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da Priština stalno traži alibi za neispunjavanje potpisanih sporazuma i dodaje da Kosovo ne želi da uđe u Interpol zbog borbe protiv kriminala, već da bi se pokazalo i dokazalo kao država.

  On je za RTS rekao da je inicijativa za transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga pokušaj nekih zapadnih zemalja da zadovolje prištinske vlasti.

  Podsetio je na saopštenje Maje Kocijančič, portparolke visoke predstavnice EU, uz opasku da ona uvek priča sa stavom „koji osuđuje sve strane ili poziva sve strane“, ali dodaje da je danas jasno rekla da oni podržavaju transformaciju KBS-a, ali samo po ustavu.

  „Ovo je suprotno ustavu. Prema tome, od toga nema ništa“, rekao je Dačić.

  Ističe da su SAD prošli put bile žestoke u reakciji, a „sada su ih malo pustili zbog unutrašnje političke scene“.

  Dačić kaže da se, otkako je potpisan Briselski sporazum, stalno traži alibi da se on ne ispunjava.

  „I to je ono što iritira. Dokle će više Albanci da budu tolerisani kao neko ko ne ispunjava ono što potpiše i kao oni koji izazivaju nestabilnost u regionu“, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.

  Govoreći o inicijativi da Kosovo uđe u Interpol, Dačić kaže da je to suluda situacija zato što Kosovo sarađuje sa Interpolom preko Unmika.

  „Kosovo neće u Interpol da bi sarađivalo u borbi protiv kriminala i terorizma. Kosovo hoće u Interpol da bi se pokazalo i dokazalo kao država. Zato i neće ući u Interpol“, naveo je on.

  Upitao je i šta će prištinskim vlastima vojska.

  „Rezolucija 1244 govori o tome da je jedina oružana sila na KiM Kfor. Ona nije promenjena, nije ukinuta. Dok je ona na snazi, nema nikakve vojske Kosova“, naveo je Dačić.

  Dodaje i da se Srbima u BiH ne sviđa visoki predstavnik.

  „Šta će visoki predstavnik u BiH 25 godina posle rata? A ovde, na Kosovu, kažu da treba da ode“, kazao je Dačić govoreći o zahtevu za povlačenje Unmika.

  Kaže da taj zahtev ne dolazi iz SAD, nego iz Prištine.

  „Velika je razlika kad govori neko iz Prištine i kada govori Niki Hejli. Ali mogu da govore koliko hoće“, rekao je Dačić uz konstataciju da je Savet bezbednosti UN kolektivno telo i da, dok su Rusija i Kina u SB, to nikad neće proći, preneo je Tanjug.

  Prvi potpredsednik Vlade je skrenuo pažnju i na incidente kada Srbi obilaze groblja svojih predaka na KiM i na stalne pretnje i zveckanje oružjem.

  Tagovi:
  Ivica Dačić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga