19:20 26 Jun 2019
Slušajte Sputnik
  Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić

  Tomislav Nikolić u Kini

  © Sputnik / Aleksandar Milačić
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 92

  Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje s Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić boravi u radnoj poseti NR Kini, gde će prisustvovati prvom sajmu uvoza u Kinu i razgovarati sa zvaničnicima provincija Sjamen, Šandong i Fuđijen.

  Kako se navodi u saopštenju Saveta, prvog dana posete Kini Nikolić je razgovarao s gradonačelnikom Sjamena Džueng Đijahanom o produbljivanju saradnje grada Sjamena i Srbije, posebno u oblasti turizma i poljoprivrede.

  Gradonačelnik Sjamena istakao je da postoji zainteresovanost kompanija iz tog grada za ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju u Srbiji radi izvoza u Kinu, kao i da će u narednom periodu u Srbiju poslati delegaciju koja će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o konkretnim projektima. Posebno je bilo reči o akviziciji kompanije RTB Bor od strane kineske kompanije „Zijin“, čije sedište je u Sjamenu.

  Nikolić, koji je prilikom boravka u Sjamenu obišao i kompaniju „Zijin“, razgovarao je i sa izvršnim direktorom i predsednikom Upravnog odbora kompanije Čen Đingom.

  Predstavnici kompanije „Zijin“ su tokom sastanka iskazali zahvalnost predsedniku Nacionalnog saveta Nikoliću na velikoj zasluzi za njihovu odluku da dođu u Srbiju kao i na pomoći koja im je pružena kako bi postupak preuzimanja kompanije RTB Bor bio uspešan, navodi se u saopštenju.

  Dodaje se da je izvršni direktor kompanije Čen rekao da će „Zijin“ ispuniti sva obećanja data srpskom narodu i da će kompanija premašiti predviđeni plan investicija, kao i da neće otpustiti nijednog radnika RTB Bor nakon preuzimanja.

  Tagovi:
  Nikolić, Kina, poseta
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga