10:05 29 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 243
  Pratite nas

  U organizaciji Udruženja „Ćamerija“ u Prištini je održan marš za ujedinjenje Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe sa Kosovom.

  RTS navodi da marš, iako označen kao istorijsko okupljanje, nije naišao na odziv kosovskih Albanaca.

  Maršu je prisustvovalo nekoliko stotina Albanaca iz opština sa juga Srbije. Oni su na maršu izrazili želju za ujedinjenjem i nosili transparentne na kojima je pisalo: „Dolino, Albanija je sa tobom“, „Dolino, Kosovo je sa tobom“ i „Dolino, Sandžak je sa tobom“.

  „Vi ste ćelija sa svih nacionalnih teritorija Albanaca. Ovo je istorijski momenat gde dolinu Preševa snažno podržavaju svi Albanci. Podrška za ponovno ujedinjene sa Kosovom, sa zemljom na kojoj nam je mesto od davnina“, rekao je predsednik Demokratske partije Albanaca iz Preševa Ragmi Mustafa.

  Navodi se da su i ostali govornici na skupu imali slične poruke poput onih s transparenata, a na kojima se pominju i Ilirida, oblast na zapadu Makedonije u kojoj žive Albanci, Malesija, oblast čiji se deo nalazi u Crnoj Gori, i Ćamerija, oblast čiji se najveći deo nalazi na severozapadu Grčke.

  Izuzev logističke podrške policije i prisustva nekoliko domaćih televizijskih ekipa, niko od političkih predstavnika Albanaca sa Kosova nije pokazao veće interesovanje za današnje okupljanje Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, navodi RTS.

  Tagovi:
  Kosovo, Preševo
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga