21:41 20 Avgust 2019
Slušajte Sputnik
  Svečanosti u Parizu povodom 100 godišnjice pobede u Prvom svetskom ratu

  U Parizu izjednačeni agresori i žrtve u Prvom svetskom ratu

  © REUTERS / Benoit Tessier
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2593

  Na ceremoniji obeležavanja Dana pobede u Parizu rasporedom sedenja po prvi put su izjednačeni agresori u Prvom svetskom ratu i njihove žrtve, kaže politički filozof Dragoljub Kojčić.

  On je naglasio da može da se napravi događaj koji će da ima ujednačen stav prema žrtvama na strani agresora i žrtvama koje su pale braneći se od agresora, ali da to ne može da se nazove Dan pobede, već može da se zove Dan pomirenja.

  „Predstavnica Nemačke je bila u boljem položaju nego naš predsednik, a Srbija je zemlja koja je bila pobednik i podnela najveće žrtve“, rekao je Kojčić gostujući na televiziji Prva.

  On kaže da je trebalo istaći ko je pobednik u Prvom svetskom ratu, jer je to putokaz za dalje, a da relativizacija ne vodi ničemu.

  Član Krunskog saveta Dragomir Acović smatra, kako prenosi Tanjug, da je raspored sedenja na ceremoniji obeležavanja Dana pobede bila uvreda za Srbiju i da ona nije naneta slučajno.

  „Sve što se dešava u okviru državnog protokola, a posebno u zemljama kao što su Francuska, Velika Britanija, nema omaški i ništa nije slučajno. U državnom protokolu ne postoje slučajnosti, on se reguliše na osnovu političkih naloga i presedana“, naglasio je on.    

  Tagovi:
  protokol, Prvi svetski rat, Francuska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga