17:55 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 034
  Pratite nas

  Pravna kancelarija kosovskog predsednika zatražila je od Ustavnog suda da rastumači odluku kosovske vlade da u srpskim opštinama povuče iz privatizacije objekte društvenih preduzeća, kojima upravlja kosovska agencija za privatizaciju.

  Prema tumačenju iz kancelarije predsedništva, kosovska vlada treba da donosi odluke u skladu sa kosovskim Ustavom i zakonima, prenosi RTS.

  Od Ustavnog suda se traži da razjasni slučajeve u kojima nema procedure ili se ne poštuje relevantan postupak, prenose prištinski mediji.

  Ranije ovog meseca Srpska lista saopštila je da je imovina društvenih preduzeća na Kosovu i Metohiji u opštinama sa srpskom većinom, preneta u nadležnost tih opština, a na taj način zaustavljena je i njena privatizacija.

  „Prenosom imovine zaustavljena je privatizacija koja je ekonomski i politički ugrožavala opstanak i ostanak srpskog naroda širom Kosova i Metohije u prethodnim godinama“, istakao je predsednik Srpske liste Goran Rakić u saopštenju za javnost naglašavajući da će ova odluka unaprediti ekonomski ambijent u opštinama, ali i omogućiti stvaranje boljih ekonomskih uslova za građane na KiM, prenosi Tanjug.

  Ukazujući da je sam proces privatizacije na Kosovu i Metohiji urađen na pogrešan način, te da je često kritikovan, ne samo od strane srpskih političkih predstavnika već i samih Albanaca, ali i međunarodnih organizacija, Rakić je ocenio i da je proces privatizacije unazadio ekonomski položaj svih građana na Kosovu i Metohiji, ne samo Srba već i Albanaca.    

  Tagovi:
  Hašim Tači
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga