01:56 23 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  11333
  Pratite nas

  U prvim reagovanjima posle debakla na glasanju za prijem takozvanog Kosova u Interpol, Priština okrivljuje Beograd za taj neuspeh.

  Takozvana vlada Kosova je saopštila da Kosovo nije primljeno u Interpol i izrazila duboko razočarenje što je Kosovu onemogućeno da postane deo svetske porodice policije, koja se bori protiv transnacionalnog kriminala.

  „Divlja kampanja Srbije je još jednom dokazala svoj karakter protiv Kosova i protiv ideje o normalizaciji odnosa sa Kosovom, utoliko više kada se uzme u obzir da je ovo članstvo bilo tehničko, a ne političko“, navodi se u saopštenju vlade Kosova, prenosi prištinska Koha.

  Kako je navedeno, glasanje protiv prijema Prištine u tu organizaciju koristi „samo zločincima i kriminalcima“.

  „Kosovo će nastaviti sa konsolidacijom svojih institucija i u bliskoj budućnosti će postati punopravni član Interpola“, navodi se u saopštenju.

  Poslanik kosovske skupštine Iljir Deda izjavio je da je bolje povući se iz nadmetanja ako se zna da nema dovoljno podrške.

  „Neuspeh ulaska u Interpol je još jedan udarac u nizu koje je Kosovo dobilo, posle debakla oko članstva u Unesku. Ne ide na čast nijednoj zemlji koja je glasala protiv toga da Kosovo ostane van globalne mreže u borbi protiv kriminala. A što se tiče naših predstavnika u procesu donošenja odluka, bolje bi bilo da se povučemo iz nadmetanja ako se zna da nema dovoljne podrške, nego da imamo takav poraz“, rekao je Deda, prenosi RTK.

  Tagovi:
  Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga