07:04 16 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  203524
  Pratite nas

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je izjavio da je odbijanje da Kosovo bude primljeno u Interpol velika pobeda Srbije i upitao gde je tih 116 zemalja o kojima priča Priština da su priznale tzv. nezavisno Kosovo i naveo da se vidi ko je govorio istinu o tome, a ko je lagao.

  Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da se pokazalo da ne može ništa više na silu da se postigne i da ne može ništa da se uradi bez Srbije, kao i da se pokazalo da nije dovoljno da neke velike sile pošalju zahteve i da svi trkom ispune i podrže te njihove zahteve.

  Kako je istakao, nije vreme za euforiju, ali i da je „lepo rekao“ Prištini da se ne prijavljuju, jer će da se obrukaju i sramote, pa sada neka objasne svome narodu na KiM šta se desilo i gde je tih 116 zemalja što su priznale tu takozvanu nezavisnost.

  Priština
  © Sputnik / Ruslan Krivobok

  Prema njegovim rečima, 36 glasova im je falilo da pobede, a postavlja se pitanje gde je taj spisak od 116 zemalja i da li smo mi možda lagali kada kažemo da zemlje povlače priznanje tzv. nezavisnog Kosova.

  „I oni na KiM mogu da vide ko je govorio istinu, a ko je lagao“, poručio je Dačić.

  Ministar spoljnih poslova je ukazao i na samo glasanje i da se ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović bunio što je određena pauza između dva kruga glasanja, kako bi velike sile pokušale nešto da srede, i zatražio povredu procedure što je odbijeno, ali da im ni to nije pomoglo da Kosovo uđe u Interpol.

  U tom smislu Dačić se osvrnuo i na ponašanje nekih zemalja, apostrofirajući Austriju, odnosno kancelara i vicekancelara Sebastijana Kurca i Hajnca Kristijana Štrahea, rečima: „Nije im ni Kurc pomogao“.

  Dačić je otkrio da je kancelaru Austrije prilikom njegove nedavne posete Beogradu rekao da ne treba da bude na strani gubitnika, a da Štrahe „ima da pojasni Srbima“ zašto je obećao da će glasati protiv prijema Kosova u Interpol, a obećanje nije ispunio, te upitao da li su Srbi u Austriji glasali za njega ili Albanci uz poruku da će biti još izbora.

  „Ti si slagao Srbe. Ni Kurc nije bolji — on je gori“, dodao je Dačić.

  Kako je kazao, sinoć je zvao predsednika Srbije i poručio mu da je brojka 56 i da je tako i bilo, da je 56 zemalja glasalo protiv i dodao da je Srbija ozbiljna zemlja i radi sa zemljama koje neće podleći pritiscima.

  „Ne mogu da se ne radujem, jer znam protiv koga smo se borili — najmoćnijih zemalja na svetu“, naglasio je Dačić koji je zahvalio svim zemljama koje su glasale protiv prijema.

  Prema njegovim rečima, one nisu glasale na taj način samo zbog Srbije, već i zbog toga što znaju da su sledeće na redu, uz ocenu da je glasanje u Interpolu pobeda međunarodnog prava.

  Dačić je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na tome što je razgovarao sa ljudima koji vode države i koje su nam bile važne u ovom procesu, ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću koji je izdržao sve pritiske i radio na tome da ishod bude ovakav kakav jeste, Ministarstvu unutrašnjih poslova i premijerki Ani Brnabić koja je razgovarala sa svojim kolegama.

  „Ovo je pobeda za naš narod, za našu državu“, istakao je Dačić i dodao da ne zna koliko će sada Priština još da dodatno poveća taksu na robu iz centralne Srbije i upitao da li su mislili da ćemo zbog toga odustati od borbe da ne uđu u Interpol.

  Interpol je policijska organizacija, naveo je i upitao zašto su se uopšte borili da uđu u nju kada su oni svi već tamo — svi se nalaze na poternicama Interpola i dodao:

  „Prema tome, nemoj da se sekiraju — Interpol je njihov!“

  Tagovi:
  Interpol, Dačić, Kosovo, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga