23:26 24 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 127
  Pratite nas

  Drastičnim carinskim merama Prištine o podizanju taksi za robu iz Srbije i BiH za 100 odsto posebno će biti pogođene male trgovine. Veće prodavnice imaju još robe u magacinima, pa odolevaju tim merama. Međutim, i u njima se očekuje drastični rast cena po pražnjenju magacina.

  Kako prenosi RTS, Snežana Sojević u prodavnici u Gračanici na KiM ima još zaliha, tako da za sada nema poskupljenja.

  „Očekujemo poskupljenje svakog dana. Narod je revoltiran i mislim da će ova mera najviše pogoditi narod, kako srpski, tako i albanski. Pogodiće narod, a ne političare“, rekla je Snežana. 

  U kosovskoj vladi ističu da je prepolovljeno dopremanje robe i da su mere počele da daju rezultat, pa će verovatno zalihe biti brzo ispražnjene.

  Hleb je poskupeo u mnogim sredinama, kao i brašno, ulje, kvasac, so, šećer. Cena hleba veća je za 30 odsto i iznosi između 40 i 50 centi.

  U Prištini smatraju da će Beograd i dalje nastaviti da se ponaša kao do sada i da nema dogovora o funkcionisanju integrisanih prelaza, neukidanju duplih carinskih pečata, nepriznavanju porekla robe i nepriznavanju sanitarnog i fitosanitarnog dokumenta, izdatog od strane prištinskih institucija.

  I zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj je kasno sinoć objašnjavao preduzetu meru, navodeći da je to odgovor Prištine na zahtev za članstvo u Interpolu. Kaže da se odluka vlade odnosi i na pristup koji je Srbija imala poslednjih 10 godina prema Kosovu, jer se vrši stalni diplomatski pritisak, što se ogleda i u tome što su neke zemlje povukle priznanje Kosova.

  Hodžaj je rekao i da Beograd interesuje samo da Kosovo ima za svoju „komercijalnu koloniju u kojoj će prodavati svoje proizvode“.

  Dnevno se Srbiji, ukazuje, nanosi šteta od milion i po evra. Priština poziva na potpuni bojkot srpskih proizvoda.

  Povodom reagovanja EU, predstavnici takozvanog Kosova traže da Unija bude uravnotežena i ne reaguje jednostrano.

  Tagovi:
  prodavnice, takse, Gračanica, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga