15:46 07 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  3262
  Pratite nas

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Albanija i samoproglašeno Kosovo više i ne kriju da stvaraju jednu državu, navodeći da su novi stavovi albanskog premijera Edija Rame o podršci Prištini usmereni ka stvaranju takozvane „Velike Albanije“.

  Dačić je istakao da je Rama „ubio regionalnu saradnju“ i evropske vrednosti time što je podržao Prištinu u blokadi robe iz centralne Srbije i BiH.

  On je, kako prenosi Srna, ukazao da je albanski premijer tom podrškom Prištini prekršio i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji Tirana ima sa EU i da sada Beograd ponovo treba da brani evropske vrednosti, prenosi Tanjug.

  „Jedna od četiri osnovne evropske vrednosti je slobodna trgovina“, podsetio je Dačić, kritikujući predstavnike EU zbog blagog reagovanja na odluku Prištine o uvođenju taksi na srpsku robu.

  On je odbacio stavove Rame da zvanični Beograd nije bio iskren u dijalogu sa Prištinom i ponovio da je Beograd ispunio sve na šta se obavezao Briselskim sporazumom, dok je prošlo više od 2.000 dana od kada Priština nije uspostavila zajednicu srpskih opština.

  Dačić je odbacio kritike o aktivnostima srpske diplomatije na povlačenju priznanja takozvane kosovske nezavisnosti, ukazavši da je tu reč o dvostrukim standardima.

  Prema njegovim rečima, kada na sednicama Saveta bezbednosti UN neke zapadne države vrše pritisak na neke od zemlja da priznaju kosovsku nezavisnost — onda je to u redu, a Beogradu nije dozvoljeno da radi na povlačenju priznanja kosovske nezavisnosti.

  Dačić je u Arhivu Jugoslavije, nakon otvaranja izložbe o 180 godina bilateralnih odnosa Srbije i Rusije, poručio da će se Beograd i dalje ponašati odgovorno i u trgovinskom ratu koji je objavila Priština, te neće dati nikakav povod da međunarodna zajednica govori o „dve strane“ u tom sporu. 

  Tagovi:
  Edi Rama, Ivica Dačić, Albanija, Kosovo i Metohija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga