16:47 20 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1176
  Pratite nas

  Premijerka Srbije Ana Brnabić obavestila je večeras građane Srbije da je u ime Vlade, a u skladu sa CEFTA sporazumom, poslala formalni zahtev Sekretarijatu te institucije za direktne konsultacije u okviru zajedničkog komiteta.

  „Oni od sutra, od primanja zahteva, imaju rok od 90 kalendarskih dana da reše problem koji je Priština napravila direktnim i nedvosmislenim kršenjem sporazuma u direktnim konsultacijama“, objasnila je Brnabićeva novinarima.

  Ona je najavila da će, ukoliko se ne pokrenu zajedničke konsultacije ili ne reši problem u narednih 90 dana, što je rok predviđen zakonom o CEFTA sporazumu, Srbija, a u skladu sa tim sporazumom, pokrenuti postupak pred Arbitražnim sudom.

  Zahtev je poslat, osim Sekretarijatu CEFTA, i Unmiku, kao potpisniku za teritoriju Kosova i Metohije, te generalnom sekretaru UN.

  „Kao strana koja u potpunosti poštuje i uvek je poštovala sporazum, sa pravom očekujemo brzu reakciju Sekretarijata i Unmik misije. Svim našim građanima i međunarodnim partnerima poručujemo da ćemo nastaviti da se borimo protiv kršenja međunarodnih ugovora i sporazuma svim pravnim mehanizmima, poštujući međunarodno pravo i evropske vrednosti“, kazala je premijerka.

  Napomenula je da Srbija neće nasedati na provokacije i neće uvoditi kontramere, a nastaviće da sarađuje sa partnerima u regionu, pre svega BiH, koja je takođe pogođena nerazumnim merama Prištine.

  „Radićemo sve da bi se stvari vratile u normalu, da bi se izbegla preteća humanitarna kriza i svaka dalja diskriminacija srspkog naroda“, naglasila je, preneo je Tanjug.

  Brnabićeva je najavila da će Vlada izveštavati građane o svim daljim koracima koje će preduzimati Srbija.    

  Tagovi:
  Ana Brnabić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga