00:46 24 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  109
  Pratite nas

  Već sedam dana je na snazi odluka prištinskih vlasti kojom je nametnuta taksa od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije. Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar kaže da za sada u zdravstvenim centrima ima dovoljno lekova, ali da će nastati ogroman problem ako se ovaj potez ne povuče.

  Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da će svim pacijentima koji se jave u bolnice i domove zdravlja na Kosmetu biti ukazana pomoć i da će dobiti lekove.

  „Biće tako i narednih dana, ali ako se nastave ove takse, biće ozbiljan problem, nećemo moći da funkcionišemo“, rekao je Lončar gostujući u Dnevniku RTS-a.

  Poručuje da će država Srbija odraditi svoj deo posla i da će obezbediti da ne dođe do katastrofe.

  Ministar je kritikovao međunarodne organizacije poput „Lekara bez granica“, koje su brinule da li ima dovoljno lekova za migrante koji su prolazili kroz Srbiju, a koje, kaže, nisu ništa rekle u vezi sa Srbima na Kosmetu.

  „Niko nije kontaktirao ni nas, ni ljude dole. Mnogo je glasna tišina sa njihove strane“, naveo je Lončar.

  Ljiljana Delibašić, direktorka Apotekarske ustanove „Kosovska Mitrovica“, rekla je za RTS da je situacija u apotekama alarmantna.

  „Rafovi su gotovo prazni. Nema osnovnih lekova za hronične i ostale bolesnike“, rekla je Delibašićeva, ukazujući da taj problem postoji već nekoliko godina, jer prištinske institucija izdaju posebne dozvole za dopremanje lekova iz centralne Srbije.

  Istakla je da nedostaju analgetici, insulin, terapija za povišeni pritisak, citostatici.

  „Naši građani moraju da idu u obližnje gradove, u Rašku, gde mogu na recept da uzimaju lekove“, zaključila je Delibašićeva.

  Tagovi:
  Zlatibor Lončar, lekovi, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga