03:27 21 Mart 2019
Slušajte Sputnik
  Dejvid Mekalister

  Izvestilac Mekalister poručio Srbiji kada će ući u EU i šta da čini sa Prištinom

  © AFP 2018 /
  Politika
  Preuzmite kraći link
  94128

  Izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister pozvao je danas kosovske vlasti da opozovu odluku o taksama na proizvode iz Srbije i BiH, a Srbiji poručio da uprkos trenutne teške faze u odnosima sa Prištinom nastavi putem reformi i dobrosusedskih odnosa.

  Izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister je povodom debate i usvajanja rezolucije o Srbiji poručio da je zemlja napredovala na svom evropskom putu i da postoji široka podrška među evropskim parlamentarnim grupama za put Srbije ka članstvu u Uniji.

  „Srbija će se pridružiti EU kada bude spremna, nadam se pre nego kasnije, a ta spremnost zavisi od nastavka reformi i nastavka politike dobrosusedskih odnosa i pomirenja, iako razumem da nije lak trenutak u odnosima Beograda i Prištine zbog odluka donetih od strane Prištine“, poručio je Mekalister.

  Izvestilac za Srbiju kaže da je svestan da i Beograd i Priština imaju svoje zabrinutosti, ali da je briselski dijalog mesto i format gde se te stvari moraju rešavati.

  „Jasno je jedno, a to je da je odluka Kosova da uvede 100 odsto takse na robu iz Srbije i BiH jasno kršenje CEFTA i jasan signal protiv duha dobrosusedske saradnje između Beograda i Prištine“, kaže Mekalister.

  On je naveo i očekivanje da će Srbija u decembru otvoriti tri nova poglavlja, ali i dodao da će konačnu odluku o tome doneti zemlje članice EU.

  U svakom slučaju, to će biti još jedno priznanje o napretku Srbije u poslednjih šest meseci“, ocenjuje Mekalister.

  Dejvid Mekalister je podsetio da je Srbija od 2014. godine otvorila 14 poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU, od čega su dva privremeno i zatvorena.

  Izvestilac za Srbiju je pred finalno glasanje o Rezoluciji o Srbiji u Evropskom parlamentu kao prvu od tri ključne tačke svog izveštaja naveo jačanje vladavine prava i implementaciju nezavisnog pravosuđa u Srbiji.

  „Kao drugo, želim da pohvalim ekonomski napredak Srbije. Mislim da su Vlada i Parlament u Srbiji napravili važne ekonomske reforme u cilju dobrobiti građana i kompanija“, izjavio je Mekalister, preneo je Tanjug.

  Kao treću ključnu tačku za Srbiju Dejvid Mekalister je izdvojio nastavak politike dobrosusedskih odnosa i pomirenja u regionu Zapadnog Balkana.

  Tagovi:
  Dejvid Mekalister
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga