23:13 19 April 2019
Slušajte Sputnik
  Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u Beogradu.

  Šef NATO-a rekao šta misli o ideji o „korekciji granica“

  © Tanjug / Dragan Kujundžić
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1351

  NATO snažno podržava dijalog Beograda i Prištine i kad je reč o „mogućim usaglašavanjima granica“ nada se da će dva strane naći obostrano prihvatljivo rešenje.

  To je izjavio u Briselu generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

  On je to rekao uoči zasedanja šefova diplomatija NATO-a, koji će u sredu zajedno s visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini razmotriti „odnose NATO-a sa zemljama Zapadnog Balkana“.

  Na pitanje novinara da li Atlantski savez strahuje da bi po bezbednost moglo imati posledica rešenje u dijalogu Beograd–Priština koje bi uključilo neke „korekcije granica“, Stoltenberg je rekao da „NATO snažno podržava dijalog Beograd–Priština, jer je to jedini način da se nađe odgovor za nerešena pitanja“.

  Čelnik Atlantskog saveza je podsetio da je nedavno i u Beogradu ukazao na izuzetnu važnost dijaloga Beograd–Priština.

  „Kad je reč o mogućim graničnim usaglašavanjima, naglašavam da NATO podržava dijalog i nadam se da će dve strane naći rešenje koje će biti prihvatljivo i za Beograd i Prištinu“, izjavio je Stoltenberg.

  Po rečima Stoltenberga, „važno je da se svi činioci uzdrže od izazivačkih poteza i provokativnih poruka i nastoje da smanje zategnutosti i ostvare napredak“.

  On je istakao da će „NATO nastaviti da bude prisutan na Kosovu, tamo je naša operativna misija Kfor koja je značajna za stabilnost“.

  „I Kfor će i dalje biti nepristrasan kako bismo bili sigurni da će stabilnost i bezbednost biti zajamčeni i da će doći do napretka ka političkim naporima da se dođe do rešenja kroz političke pregovore“, zaključio je generalni sekretar NATO-a.

  Tagovi:
  Jens Stoltenberg, NATO, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga