16:20 14 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2028
  Pratite nas

  Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han ocenio je da taksa koju je uvela Priština na srpsku robu nije korak koji doprinosi stabilnosti i prosperitetu u regionu.

  Na skupu Saveza EU zaposlenih u javnom sektoru u Beču, Han je objasnio da je uvođenje takse od strane Prištine potvrdilo koliko je i dalje krhka situacija u regionu. Govoreći o proširenju EU, on je istakao da je malo verovatno da će zapadnobalkanska šestorka zajedno ući u Uniju, ali da je neophodno da kod pristupanja prvi i šesti imaju realnu perspektivu.

  Istovremeno je istakao da EU ne želi da uvozi nerešene sporove.

  „Svaka zemlja mora rešiti bilateralne konflikte sa svojim susedima. EU ima najsnažniji uticaj tokom pregovora, ali gotovo nikakav uticaj kada neko postane član. Zbog toga EU u svakom slučaju kod novih članica ne želi da doživi nikakva iznenađenja“, objasnio je Han.

  Prema njegovim rečima, jasan stav EU po tom pitanju već je izazvao „dinamiku“, ukazujući na primer rešavanja spora oko imena Makedonije.

  Han je uputio kritike pojedinim zemljama regiona po pitanju borbe protiv korupcije.

  „Često se stiče utisak da su uhvaćene ’male ribe‘, dok se gotovo ništa ne čuje o delovanju protiv ’velikih riba‘ na visokom i najvišem nivou. A kada se za to čuje onda pogođena osoba napusti zemlju, u prekograničnoj saradnji, koja funkcioniše na način kakav se želi u brojnim oblastima“, aludirao je Han na slučaj bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog, koji je pobegao u Mađarsku.

  Evropski komesar je apelovao na sve zemlje Zapadnog Balkana da doprinesu da etničke razlike u budućnosti ne budu linije razdvajanja u društvu. Podsetio je da je slogan EU „ujedinjeni u različitosti“, dodajući da se tenzije moraju transformisati u nešto pozitivno, preneo je Tanjug.

  Na skupu u Beču učestvovali su i predstavnici sindikata sa Zapadnog Balkana, koji su ukazali da su najveći problemi regiona odliv mozgova i težak položaj sindikata.

  Tagovi:
  Johanes Han
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga