18:52 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  5036
  Pratite nas

  Novoimenovani komandant Kfora, Lorenco D′Adario, izjavio da je Kfor spreman da interveniše na Kosovu ako stabilnost bude ugrožena.

  Italijanski general je za podgoričku „Pobjedu“ izjavio i da je odluka o transformaciji kosovskih snaga bezbednosti u oružane snage donesena u pogrešno vreme.

  Kako je istakao, Severnoatlantski savet će sada morati da preispita nivo angažovanja NATO-a sa kosovskim snagama bezbednosti.

  „Ono što je izvesno, NATO preko misije Kfor ostaje posvećen osiguranju bezbednog okruženja na Kosovu, ali i stabilnosti Zapadnog Balkana“, naglasio je on, preneo je sajt CDM.

  D′Adario je naglasio da se Kfor ne bavi politikom, ali je naveo da želi da ponovi stav generalnog sekretara NATO-a, koji je kazao da je „tranzicija kosovskih bezbednosnih snaga u principu stvar o kojoj treba da odluči Kosovo“, ali da je NATO jasno kazao da „ova odluka dolazi u pogrešno vreme“.

  „Prisustvo Kfora na Kosovu u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, što znači da ćemo nastaviti da obezbeđujemo sigurnost i bezbednost svih ljudi na Kosovu i bićemo spremni da intervenišemo kad god bude dovedena u pitanje stabilnost ovog područja“, zaključio je D′Adario.

  Tagovi:
  intervencija, Kfor
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga