20:35 22 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2137
  Pratite nas

  Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić istakao je da je pitanje Kosova i Metohije najteže za Srbiju, da gotovo ništa nije na našoj strani, ali da je naša zemlja uspela da preokrene situaciju i da nijedno rešenje, pa čak ni diskusija o rešenju za Kosovo, ne može da se dešava bez znanja i učešća Srbije.

   

  Čvrsto stojimo na tome da Srbija ne može biti ponižena i može prihvatiti samo pravedni kompromis, rekao je Dačić u govoru kojim je otvorio 10. Kongres SPS-a.

  Nema te sile, kaže, koja će Srbiju naterati da po cenu gubitka nacionalnih i državnih interesa uđe u EU, a izgubi Kosovo.

  To je neuporedivo. Nekada se govorilo o nečasnim ponudama, a sada bi bilo logičnije da ponude da ne uđemo u EU, a da izgubimo Kosovo, s obzirom na odnos EU prema Srbiji. Međutim, mi smo za evropski put Srbije, rekao je on.

  Dačić je istakao da kao predsednik partije može da kaže da nijedan socijalista nikada nije bio izdajnik i da se time ponosi.

  Prema njegovim rečima, nalazimo se u kritičnom trenutku, u kom je na našoj generaciji da reši ovo vekovno pitanje solucijom koja će doneti dugotrajni mir i stabilnost budućim pokolenjima.

  Istakao je da su okolnosti u kojima se Srbija bori takve da gotovo ništa nije na našoj strani.

  „Vlast u Prištini se ponaša kao razmaženo derište, koje lomi sve po sobi ako ne dobije ono što želi, a njihovi politički roditelji to dopuštaju, ne pomišljajući da im izvuku uši, kazao je Dačić.

  Upitao je šta će biti sledeće posle taksi, formiranja vojske, i naglasio da se Srbija bori za KiM i za sve Srbe koji tamo žive, a u tome, istakao je Dačić, imamo samo sebe.

  „Moramo biti svesni toga. Srbija je sopstveni trudom uspela da preokrene čitav proces oko KiM, koji je vodio ka cementiranju nezavisnosti i uključenju Kosova u međunarodne organizacije. Taj trend je zaustavljen. Zasad je 12 država povuklo priznanje Kosova kao nezavisne države. Kosovo nije primljeno u Unesko, nije primljeno u Interpol“, podsetio je on.

  Rekao je da mu je predsednik Srbije zamerio što se previše radovao pobedi u Interpolu i rekao da je razmišljao da bi bio tužan da smo izgubili i da ne može da bude tužan kada smo pobedili.

  Ukazao je da su u Unesku najpre 92 zemlje glasale za prijem Kosova, a tri godine kasnije — 76.

  Pedeset zemalja je bilo protiv, a sada 56. Uspeli smo da preokrenemo situaciju, i to je ono što ekstremnim snagama u svetu i Prištini smeta. Njima smeta to što ne mogu da dobiju sve što su godinama i decenijama ranije radili kršeći međunarodno pravo, optužujući Srbiju da je kriva za navodno etničko čišćenje i genocid. Srpski narod je najveća žrtva genocida u Hrvatskoj, BiH i na KiM“, naglasio je on.

  Principijelni stav SPS-a i Vlade Srbije je, kako je podvukao, da nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova.

   

  Tagovi:
  kongres, kompromis, SPS, Ivica Dačić, Kosovo i Metohija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga