00:14 20 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2027
  Pratite nas

  Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači izjavio je da sporazum Beograda i Prištine, čije konture još ne postoje, svim stranama treba da donese osećaj pobede, ne samo Kosovu, već i Srbiji i međunarodnoj zajednici.

  Tači je u intervjuu za prištinsku „Epoku e re“ ponovio da je ključna tačka tog sporazuma priznanje kosovske nezavisnosti od Beograda i „stolica“ za Prištinu u UN.

  Dodao je da tim dokumentom treba da budu definisana i sva druga „otvorena pitanja između dve zemlje“.

  „Sporazum bi trebalo da bude takav da se sve strane osećaju pobednički u ovom procesu, ne samo na Kosovu, već i u Srbiji, kao i u međunarodnoj zajednici. Ja sam tražio da se u taj proces uključi Preševska dolina i da se Preševo, Medveđa i Bujanovac priključe Kosovu“, naveo je Tači.

  On, međutim, nije odgovorio na direktno pitanje da li će sporazumom sever Kosova dobiti neku vrstu autonomije ili će pripasti Srbiji.

  „Cilj sporazuma je da bude konačan i Kosovu i regionu treba da donese trajni mir i stabilnost. Bilo koja druga formula koja krši državnost i stabilnost države Kosovo, kao što je Zajednica srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima, nije rešenje u interesu Kosova ili mira u regionu“, poručio je Tači, prenosi Tanjug.

  Prema njegovim rečima, najizazovnija tačka sporazuma je da se „obe strane osećaju pobednički“.

  Ocenivši da će postizanje sporazuma s Beogradom biti jedno od najznačajnijih pitanja u ovoj godini, Tači je kazao da je s tim u vezi vidljiv „novi zamah“ i u međunarodnoj zajednici da se reše otvorena pitanja između „zemalja Balkana“.

  Nakon potpisivanja Prespanskog sporazuma između Atine i Skoplja, koji je nakon dve decenije doneo rešenje za spor u vezi sa imenom Makedonije, u fokusu je sporazum između Beograda i Prištine.

  Tači je istakao da očekuje da će opozicione stranke uskoro preuzeti ulogu koja im pripada u „ovom istorijskom procesu za Kosovo“, nakon što je i međunarodna zajednica postala jasnija u svojim porukama.

  „Konture sporazuma nema“, otkrio je Tači.

  On je ponovo ocenio da je ohrabrujuće pismo američkog predsednika Donalda Trampa, koji je rekao da bi sporazum trebalo potpisati do proleća.

  „Štaviše, u pismu piše kako bi bilo tragično da propustimo ovu priliku, jer ko zna kada će nam se ukazati nova“, naveo je Tači i dodao da smatra da stoga Trampovo pismo treba shvatiti ozbiljno i delovati u skladu s njim.

  U slučaju da sporazum ne bude postignut, evropska budućnost Beograda i Prištine bila bi dovedena u pitanje i nijedan investitor ne bi ulagao ni u Srbiji ni na Kosovu, zaključio je Tači.

  Slično:

  Tači odlikovao Džordža Buša
  Haradinaj: Ako odem ja, treba da ode i Tači
  Haradinaj: Tači se nijednom nije usprotivio poreskim merama
  Kad progovori „komandant Remi“: Od čega mogu da strepe Tači i Čeku
  Moj prijatelj Toni: Tači se sastao s Blerom (foto)
  Tači postrojio „kosovsku vojsku“ (foto)
  „Vrhovni komandant“ Tači obilazi „vojsku“, na mostu na Ibru oklopna vozila Kfora (video)
  Tači će biti pozvan u Specijalni sud za ratne zločine OVK
  Tači o vojsci i sednici SB UN: To je kraj tamne strane srpskog genocida na Kosovu
  Politiko: Vučić dobio pismo od Trampa slične sadržine kao ono koje je primio Tači
  Tači: Kosovo lakše diše od kad je stiglo Trampovo pismo
  Tači: Sporazum bi mogao biti postignut u bliskoj budućnosti
  Tači: Uloga SAD u dijalogu Beograda i Prištine nezamenljiva
  Tagovi:
  Hašim Tači, Priština, Beograd, sporazum, Hašim Tači, Kosovo i Metohija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga