21:55 18 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  181
  Pratite nas

  Kosovsko pitanje suviše je kompleksno da bi moglo da se reši u 2019. godini, a uvođenjem taksi vratili smo se tri koraka unazad, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

  „Kosovsko pitanje je suviše kompleksno da bismo mogli da očekujemo da bude rešeno u 2019. godini, posebno što nas u maju očekuju izbori za evropski parlament. Imamo briselsku administraciju koja je u odlazećem statusu i ne verujem da se može očekivati tu neki ozbiljniji angažman. Sa druge strane, pozicije su suviše udaljenje da bi mogli da govorimo nekom približavanju“, rekao je Ljajić za portal Pink.

  On je rekao da što se tiče taksi koje je Priština uvela, „lopta nije u našem dvorištu“.

  „Mi tu ne možemo ništa više da uradimo osim konstantnog pritiska koji vršimo, jer je lopta u dvorištu Vašingtona i EU, i uopšte međunarodne zajednice koja mora reagovati“, rekao je ministar.

  Istakao je i da je neophodno da se stanje vrati na period pre 6. novembra kada su uvedene prve takse od 10 odsto kako bi nastavili dijalog.

  Taksama od 100 odsto, koje su uvedene 21. novembra, praktično je zaustavljena trgovina između centralne Srbije i Kosova i Metohije, podvukao je ministar.

  Upitan o posledicama uvođenja ovih taksi, on je rekao da je prva posledica smanjen plasman roba iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju. Za mesec dana, od 21. novembra do 20. decembra, plasman robe je bio 34,6 miliona dinara manji nego u istom periodu prošle godine.

  Druga posledica je, kaže, otežano snabdevanje stanovništva na Kosovu i Metohiji.

  „Naša obaveza je da tim ljudima obezbedimo robu i proizvode, sve što su do sada imali, i to će biti konstantna borba. Na sreću, većih nestašica nije bilo, ali ako ove mere potraju, postoji opasnost da se to desi“, rekao je ministar Ljajić.

  Treća posledica tiče se, kaže, privrednika na samom Kosovu i Metohiji. On je naveo konkretan primer vezan za prodaju naše pšenice, koja je stala uvođenjem taksi.—

  „Cena je skočila za 10 do 15 evra po toni. Ako uzmete 1.000 tona te pšenice, to znači da ste platili 10 do 15.000 evra više nego što bi platili srpsku pšenicu, da ne govorimo o kvalitetu…“, navodi Ljajić.

  „Od ovoga trpe svi ekonomsku štetu. Da ne govorimo o političkoj šteti koja je napravljena, jer smo vraćeni tri koraka unazad. Stanje jeste bilo komplikovano, ali nije bilo ovako teško kao što je sada“, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, preneo je Tanjug.

  Upitan o spekulacijama da se povlači sa funkcije ministra, Ljajić je odgovorio da se neće naći u sledećoj vladi bilo da dođe do rekonstrukcije ili izbora, ali da se neće povući iz politike.

  „Želim da se bavim njom, da jačam stranku, možda jednog dana i da se vratim, ali to je uobičajena politička aktivnost. Stalno me optužuju svi živi kako sam u svakoj vladi — evo, dobro, neću da budem u vladi, da vam bar to olakšam  ali ću se jednog dana vratiti“, poručio je Ljajić.

  Tagovi:
  Rasim Ljajić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga