05:22 16 Oktobar 2019
Slušajte Sputnik
  Oružje većeg kalibra korišćeno u akcijama „pirata“ Kuarija

  Albanski teroristi spremali napad na vojnu bazu?

  © Foto : Divulgação / PM-AM
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 673
  Pratite nas

  Sakriveno oružje za koje se veruje da je pripadalo albanskim teroristima i da je bilo namenjeno novim napadima pronađeno je zakopano u jednom podrumu na području opštine Preševo, prenose Novosti.

  Prema saznanjima lista, oružje je otkriveno u selu Depce, gde se tokom oružane pobune na jugu centralne Srbije nalazilo jedno od uporišta tzv. Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca, kojim je komandovao Redžep Aliju, zvani Komandant Redža.

  Pronađene su dve automatske puške — američki „tompson“ i sovjetski PPS-43, jedna kineska i jedna domaća poluautomatska puška i dve ručne bombe kineske proizvodnje, koje su poslate na veštačenje. Naoružanje je bilo u dobrom stanju i moglo se koristiti, a bilo je zakopano u podrumu napuštene urušene kamene kuće čiji je krov izgoreo u požaru.

  Pažnju operativaca privukla je činjenica da se ova kuća nalazi u blizini vojne baze Pečeno brdo i da pripadnici Vojske Srbije u ovoj oblasti redovno patroliraju, pa se sumnja da je postojala namera da naši vojnici budu meta napada. U blizini je i administrativna linija, što omogućava da se u kratkom periodu eventualni teroristi prebace sa KiM na područje sela Depce i obrnuto.

  Pretpostavlja se da je otkriveno oružje deo naoružanja pripadnika OVMBP, koje je korišćeno tokom sukoba između 1999. i 2001. Pobuna je ugušena 2001. kada su srpske snage ušle u kopnenu zonu bezbednosti i razoružale teroriste.

  Nakon toga, manji deo oružja koje su koristili teroristi predat je državnim organima dok je ostatak arsenala prebačen na KiM ili je sakriven na jugu centralne Srbije.

  Tagovi:
  Kosovo, oružje, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga