12:45 30 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 320
  Pratite nas

  Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da ide u Brisel na sastanak sa čelnim ljudima Evropske unije kako bi pokušao da gradi partnerstvo, ali je ukazao na to da će ta poseta biti pod teretom pitanja zašto na nivou BiH još nije formirana vlast.

  „Videćemo kakvi su planovi EU, koja jeste važan faktor, ali mislim da sve više treba da bude izmaknuta iz političkih odlučivanja u BiH“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

  On je napomenuo da će odlazak u Brisel biti pod teretom pitanja zašto na nivou BiH još nije formirana vlast.

  „To znači da ćemo moći i manje da tražimo, jer moramo da objasnimo zašto nema vlasti, kakvi su odnosi, zašto je ovakva situacija, zašto je ekonomska situacija takva kakva jeste, zašto Predsedništvo nije poštovalo zakon“, rekao je Dodik, prenosi RTRS, pozivajući se na Srnu.

  Dodik je istakao da je protiv bilo kakvog pritiska kako bi se formirala vlast na nivou BiH.

  „To je stvar koju mi sami moramo da uradimo. Postojala je mogućnost da se to uradi i ranije, ali nije, iz nekih razloga koje sada možemo prepoznati, a to je pre svega u Federaciji BiH oko bošnjačkog političkog bloka. Oni nisu imali konsolidovanu situaciju“, rekao je Dodik.

  On je naveo da u FBiH sada vrše neke pregovore kako bi se formirala vlast, prvo u tom entitetu, a onda i na nivou zajedničkih institucija i konstatovao da sve to ide sporo, a moglo je brže.

  „Što se nas tiče, mi smo ovde obavili sve poslove. Kada je reč o Predsedništvu, ono je spremno da predloži kandidata i mislim da je trebalo to da učinimo kako zakon nalaže, a ne da se sada, kao neki koji nisu hteli da to stavimo na dnevni red, kao što su (Željko) Komšić i (Šefik) Džaferović, pozivaju na neke zakone na drugim mestima“, rekao je Dodik.

  Tagovi:
  Milorad Dodik, EU, BiH, Republika Srpska, Brisel
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga