19:57 20 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  712690
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da nije optimističan da će se doći do konačnog rešenja za Kosovo, ali da je spreman na teške odluke. One, poručuje, moraju biti kompromisne.

  Republika Palau je 13. država koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova. Predsednik te republike boravi u Beogradu, gde će se sastati sa Aleksandrom Vučićem.

  Predsednik Srbije kaže da je teško ustanoviti tačan broj država koje su priznale nezavisnost Kosova jer „postoje različite manipulacije“.

  Hašim Tači
  © AP Photo / Dimitar Dilkoff, Pool Photo

  „Mi radimo svoj posao. Plašim se euforije kod nas i toga što mislimo da smo sve probleme rešili. Pokušavamo da ostvarimo bolju polaznu poziciju za Srbiju od one koju smo imali. Svoj posao obavljamo odgovorno. Molim građane da ne pomisle da je zbog toga situacija u vezi sa Kosovom lakša. Morate da imate u vidu i interese Albanaca i interese velikih sila, koje su prilično suprotstavljene“, rekao je Vučić, gostujući u Dnevniku RTS-a.

  Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je juče da je razmena teritorija najbolje rešenje za napredak ka EU i NATO-u i da ima podršku SAD, EU i Rusije. Vučić ističe da je najpre potrebno rešiti neka „jednostavnija pitanja“.

  „Nije nepoznato da je važno da kompromisno rešimo pitanje Kosmeta, jer koliko god to nekima otrcano zvučalo i koliko god to koristili za napade na mene, za budućnost našeg naroda je od presudnog značaja. Ali, o čemu govorimo kada imamo takse? Tu anticivilizacijsku meru? Stavljaju zastavice na rafove, kako građani ne bi kupovali srpski proizvod. Za njih ’smoki‘ ima etničku pripadnost, što se ne dešava ni u jednoj zemlji na svetu, dešava se na teritoriji koju kontroliše Priština. Zato i kada imamo dobre vesti, kao što je odluka Palaua, moramo da budemo realni, ozbiljni i odgovorni“, rekao je predsednik Srbije.

  Nije optimističan da će se doći do konačnog rešenja, ali ističe da to ne znači da mu se ne nada.

  Poručuje da je spreman na teške odluke, ali da one moraju biti kompromisne.

  Tagovi:
  Vučić Aleksandar, Kosovo, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga