07:33 27 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  51325
  Pratite nas

  Podela Kosova i nove granice, o čemu neki govore, za Srpsku pravoslavnu crkvu, ali i za većinu stanovništva, nisu prihvatljivo rešenje – Srbija bez Kosova i Metohije nije Srbija, izjavio je patrijarh srpski Irinej u intervjuu za rusku agenciju „RIA Novosti“.

  „Kao čovek kada mu izvade srce, on više nije živ čovek“, rekao je patrijarh tokom svoje posete Moskvi.

  On je istakao da je stav Srbije i SPC da se u potpunosti poštuje rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 – da se osigura albanskom narodu puna sloboda i autonomija, ali da teritorija Kosova i Metohije ostane u okvirima Srbije.

  „To je stav naše Crkve, a taj stav je formulisao i nedavni Sveti arhijerejski sabor SPC“, dodao je.

  Patrijarh Irinej se osvrnuo i na pitanje stvaranja „nove crkve“ u Ukrajini, rekavši da tek predstoji da se uvidi do čega će ta podela dovesti i kakve će biti krajnje posledice.

  „Nažalost, već su određene posledice očigledne i plodove te podele osećamo“, istakao je.

  Upitan da prokomentariše hoće li srpski manastir Hilandar na Svetoj gori, koji se nalazi pod jurisdikcijom Carigradske patrijaršije priznati novu Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, patrijarh je rekao da Srpska pravoslavna crkva ne raspolaže novim informacijama po tom pitanju, kao i da se nada da će tamošnji monasi ostati pri stavu koji zastupa i SPC.

  Tagovi:
  neprihvatljivo, podela, rešenje, Kosovo i Metohija, Ukrajina, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga