18:23 27 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 160
  Pratite nas

  Odbor za predstavke u kosovskom parlamentu odbio je da razmatra peticiju gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija o ujedinjenju tog grada i prosledio ju je vladi na mišljenje. U vladi pak kažu da je to pitanje o kojem treba da se izjasni parlament, prenosi Tanjug.

  Bahtiri je pre gotovo mesec dana podneo peticiju sa oko 17.000 potpisa građana za ujedinjenje Južne i Severne Mitrovice u jednu opštinu. Međutim, peticija nije razmatrana na odboru za predstavke u kosovskom parlamentu, navodi „Koha“.

  Kako je prenela KTV, članovi tog odbora kažu da je reč o pitanju koje prevazilazi njihove nadležnosti. Lirije Kajtazi iz opozicionog Demokratskog saveza Kosova je rekla da su u većini slučajeva peticije služile kao sredstvo prikupljanja dnevno političkih poena i da do sada nisu imale pravi pristup.

  Poslanica Teuta Hadžiju je rekla da je bila zainteresovana za sudbinu te peticije i da je saznala da je ona prosleđena vladi Ramuša Haradinaja na mišljenje.

  KTV je pokušala da proveri da li je peticija u vladi, ali je dobijen samo odgovor da je to tema za parlament.

  Gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri je uveren da će Mitrovica biti ujedinjena ove godine.

  Podseća se i da je on nedavno izjavio da će biti rata ako ne dođe do ujedinjenja. Inače, Bahtiri ima podršku kosovskog predsednika Hašima Tačija i parlamenta Kadri Veseljija za tu inicijativu.

  Haradinaj se toj inicijativi pak protivi, a iz vlade su ranije saopštili da je aktima utvrđeno da se Mitrovica sastoji iz dve opštine — Severne i Južne Mitrovice.

  Severni deo nastanjuju Srbi, dok su u Južnoj Mitrovici većina Albanci.

  Tagovi:
  Kosovska Mitrovica, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga