06:56 22 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  11011
  Pratite nas

  Zajednica američkih Srba u okviru „Kosovo projekta“ predala je predsedniku SAD Donaldu Trampu, Kongresu i Stejt Departmentu, peticiju sa do sada prikupljenih više od 35.000 potpisa, sa zahtevom da se zaustavi progon pravoslavnih hrišćana na Kosovu.

  U toj peticiji se apeluje na Sjedinjene Države da zaustave podršku progonu hrišćana i manjinskih zajednica na Kosovu, kaže se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

  Među potpisnicima peticije su, kako se navodi, i lideri zajednice američkih Srba koja se sastoji od sveštenika pravoslavne crkve, nosioca Emeritus katedre naučne fondacije Tesla, predsednik Srpskog nacionalnog veća, kao i mnogobrojni vlasnici malih preduzeća, advokati i pravnici.

  Ističe se da je zajednica američkih Srba i njihovih prijatelja pokrenula pre nešto više od mesec dana peticiju o neodrživoj situaciji na Kosovu, uz navođenje da je više od 250.000 pravoslavnih hrišćana, mahom Srba, i drugih manjina, uključujući Jevreje i Rome, etnički očišćeno i proterano sa Kosova.

  Veliki broj ljudi je ubijen, kuće i farme su opljačkane, spaljene i uništene, dok je više od 150 crkava i manastira oštećeno ili u potpunosti uništeno. Hrišćani na Kosovu su izloženi brutalnom nasilju, dok je pristup bogomoljama zabranjen ili blokiran. Hrišćani i druge manjine lišeni su u potpunosti ili delimično osnovnih potreba, hrane, lekova i medicinskih materijala, ukazuje organizacija „Kosovo prodžekt“.

  Ta organizacija navodi da svi oni koji žele da dodaju svoj potpis peticiji, to mogu učiniti ovde.

  Tagovi:
  Tramp, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga