09:26 24 Jul 2019
Slušajte Sputnik
  Nenad Čanak

  Španski ambasador pita Čanka: Vi izdajete uverenja o demokratičnosti

  © Tanjug / Tanja Valić
  Politika
  Preuzmite kraći link
  91791

  Ambasador Španije Migel Fuertes u pismu lideru Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadu Čanku negoduje zbog njegove ocene o demokratičnosti u Španiji i poziva ga da se s tom temom bolje upozna. Uputio ga je na najnoviju listu Fridom hausa, koji države u svetu rangira upravo prema stepenu demokratičnosti.

  Migel Fuertes, naime, kaže da je iznenađen ocenom Nenada Čanka da je referendum u Španiji „završio masovnim kršenjem ljudskih prava i držanjem političkih zatvorenika“, a što je, kako je lider LSV naveo, utvrdio nakon boravka u Barseloni gde je, kako je sam kazao, bio kako bi „pratio demokratičnost referendumskog procesa“.

  „Ne znam koje su Vaše kvalifikacije da izdajete 'uverenja o demokratičnosti', ali Vam dostavljam, radi boljeg informisanja Indeks demokratičnosti 2018 koji je objavio The Economist Intelligence Unit, iz koga ćete videti — pretpostavljam sa iznenađenjem — da je Španija jedna od 20 zemalja u svetu sa punom demokratijom“, naveo je španski ambasador.

  Fuertes je Čanku prosledio i deo liste poslednjeg izveštaja „Fridom hausa“ iz koje će, kako ga je uputio, saznati da je Španija dobila 94 poena, isto kao Estonija, Island i Nemačka.

  „Nadam se da će Vam ove informacije biti od koristi prilikom saopštavanja Vaših 'piktoresknih' mišljenja i davanja kvalifikacija o demokratičnosti“, poručio je ambasador Fuertes, a saopštila Ambasada Španije u Srbiji.

   

   

  Tagovi:
  Čanak, Španski ambasador, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga