04:27 03 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 05
  Pratite nas

  Prištinski tim za nastavak dijaloga sa Beogradom konačno je potvrdio platformu za dalji tok tog procesa. Ona će sutra biti dostavljena parlamentu, a potom i predstavljena javnosti.

  Kako je prenela RTK, koopredsedavajući tima i zamenik premijera Fatmir Ljimaj nakon popodnevnog sastanka rekao je novinarima da je platforma istovremeno jedini zvanični stav koji će biti zastupan u nastavku dijaloga sa Beogradom.

  Na pitanje da li su sever Kosova i tzv. Preševska dolina uključeni, Ljimaj je rekao da će to biti objavljeno sutra, nakon što se platforma naće u parlamentu.

  Takođe, kopredsedavajući tima, lider opozicione SDP Špend Ahmeti, rekao je da platforma sadrži principe i „crvene linije“, kao i sve teme o kojima treba razgovarati.

  Politički i institucioni lideri u Prištini podržali su platformu, a Koha piše da je Veselji kritikovao tom prilikom individualan pristup i zahtevao više koordinacije tokom donošenja odluka od interesa za Kosovo.

  Prištinski dnevnik navodi da je Veselji na tom sastanku iza zatvorenih vrata bio veoma oštar, te da se njegova kritika očito odnosila na neslaganje i različite izjave predsednika i premijera privremenih prištinskih institucija, Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, u vezi sa suspenzijom taksi na robu iz Srbije i BiH.

  Veselji je, navodi se, pokušao da zaustavi pristrasnost naglasivši da je saradnj neohodna posebno u ovoj fazi kroz koju Priština prolazi.

  Na sastanku su osim Veseljija, Tačija i Haradinaja, bili kopredsedavajući tima za nastavak dijaloga Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti, kao i Enver Hodžaj, Bedžet Pacoli i Dardan Gaši.

  Oni su prihvatili platformu koju je pripremio prištinski tim za nastavak dijaloga, a koja bi, kako je najavljeno, skupštini trebalo da bude upućena u petak.    

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga