16:26 16 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2121
  Pratite nas

  Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je Srbija partner NATO-a i da Alijansa poštuje odluku Srbije da bude neutralna, dok od kosovskih vlasti očekuje da poštuju Briselski sporazum i ne kreću na Sever bez saglasnosti Kfora.

  On je to kazao u intervjuu „Blicu“ tokom dvodnevnog sastanka ministara odbrane zemalja-članica NATO u Briselu, gde je rekao da bi transformacija ’kosovskih bezbednosnih snaga‘ (KBS) u vojsku mogla da ima posledice po evroatlantske integracije Prištine.

  „Nekoliko NATO saveznika izrazilo je stav da nije pravo vreme da se KBS transformišu u vojsku. Takođe, smatraju da ta odluka i uvođenje taksi na robu iz Srbije i BiH potkopavaju taj dijalog. Mi podržavamo dijalog i smatramo da sve što ga podriva vodi u pogrešnom pravcu“, naveo je Stoltenberg.

  Generalni sekretar NATO-a je dodao da je Alijansa jasno stavila do znanja da će nastaviti sa misijom Kfora na Kosovu koja je pod mandatom UN.

  „Tu smo da zaštitimo sve ljude i obezbedimo sigurno i bezbedno okruženje za sve, naravno i za Srbe na Kosovu… Očekujemo da kosovske vlasti poštuju sve međunarodne obaveze, uključujući i Briselski sporazum, odnosno da se ne kreću ka Severu bez saglasnosti Kfora“, kazao je Stoltenberg.

  Upitan o ideji razgraničenja, on je rekao da NATO podržava dijalog Beograda i Prištine.

  „Ne verujemo da NATO ili bilo ko drugi treba da diktira kakvo će biti rešenje. Verujemo da Beograd i Priština moraju sami da pronađu rešenje. To je teška situacija, ali ako pogledamo Atinu i Skoplje, i oni su godinama imali neslaganja u vezi s imenom, ali su pokazali hrabrost, pokazali su želju da pronađu kompromis“, naveo je Stoltenberg.

  Na pitanje o saradnji NATO-a sa Srbijom, on je još jednom naglasio da Alijansa poštuje odluku Srbije da ne traži članstvo u toj organizaciji.

  „Srbija jeste partner NATO-a, ali NATO nikoga ni na šta ne forsira. Sa Srbijom sarađujemo na mnogo načina i imamo veoma blizak politički dijalog. Nekoliko puta sam se sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, bio sam u Srbiji u oktobru na civilnoj vežbi ’Srbija 2018‘. Zajedno sa Srbijom radimo na praktičnim pitanjima, kao što su uništavanje opasnog naoružanja i civilna pripremljenost, a Srbija nama pomaže u nekim aktivnostima, kao što je medicinska obuka iračkih snaga“, kazao je Stoltenberg.    

  Tagovi:
  Stoltenberg, NATO, Kfor
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga