04:38 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  3588
  Pratite nas

  Jedina veza između Kosova i BiH je to „što je ista strana napravila nasilje nad Albancima na Kosovu i u BiH nad Bošnjacima“, izjavio je Bakir Izetbegovića u intervjuu za „Glas Amerike“.

  Predsednik najuticajnije bošnjačke stranke SDA je za „Glas Amerike“ komentarisao mogući ishod pregovora Beograda i Priština, ali i odnos BiH i Kosova.

  „Na to ne možemo da ćutimo i treba da podsetimo na tu stvar kada se prave paralele. Stavili su ljude u vozove na Kosovu i pokušali su da ga isprazne. Znamo šta je bilo u Bosni i da je to kulminiralo genocidom. To nije stvaranje kriza i započinjanje novih svađa. Problem počinju oni, ponovo iz Beograda“, rekao je Izetbegović za „Glas Amerike“, a preneo je sarajevski portal „Kliks.

  Izetbegović je dodao i da smatra da će se svi radari okrenuti prema BiH u slučaju da Srbija prizna nezavisnost Kosova,.

  „Propagandom će se uraditi sve da se ublaže efekti koje će priznanje imati na srbijansko društvo. To će biti problem u Srbiji ako se desi, a ne znam hoće li. Biće bure, galame i apetita prema BiH, a pritisak će biti podržan i iz Banjaluke“, kazao je predsednik SDA i dodao da će se oprobavati i reakcije međunarodne zajednice, kao amortizer, pa će se onda odlučivati o novim koracima, ili će se stati.

  „Mislim da se neće usuditi, zaista, da krenu u tom smeru. Ne bih rekao da će se to usuditi da pokušaju da završe Karadžićev projekat koji je kulminirao genocidom“, istakao je Izetbegović.

  Komentarišući najavu inicijative za preispitivanje imena Republika Srpska, Izetbegović je rekao da je on samo „upalio svetlo i prozvao odgovorne za krizu koja je već postojala“.

  Tagovi:
  Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga