15:51 08 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  132798
  Pratite nas

  Francuska ministarka za evropske poslove Natali Loazo kaže da Evropska unija mora da sredi „svoju kuću“ nakon izlaska Britanije, ali da će razgovori o pridruživanju Srbije EU biti nastavljeni.

   

  Aleksandar Vučić
  © Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC

  To što je u intervjuu Politici rekla da EU više nije u situaciji, bar u ovom trenutku, da prima nove članice, Loazo kaže da Francuska samo govori jezikom prijatelja.

  „Francuska želi da Srbija uspe u svom poduhvatu pristupanja EU, da ispuni tu ambiciju. Francuska govori jezikom prijatelja i govori iskreno. Iskrenost nas prisiljava da u trenutku kada EU preživljava odlazak Britanije, kažemo da je suočena sa izazovima sa kojima mora da se ponese. Reći nešto suprotno tome bi bilo nepošteno“, rekla je Loazoova.

  Ona je dodala da Francuska želi da zadrži lidersku poziciju u Evropi i da se evropski projekti i odnosi nastavljaju i dalje. 

  „Dok mi sređujemo svoju kući, razgovori Srbije i EU se nastavljaju. Mnogo toga je postignuto, napredak se dešava, ali mnogo toga će se još desiti. Kao prijatelj govorim da moramo da sagledamo stanje stvari, naših zajedničkih ambicija i puta koji zajedno moramo da pređemo da bi stigli do zajedničkog cilja“, zaključila je ona.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se zahvalio francuskoj ministarki za iskrenost.

  „I tu nemam šta da dodam. To je sve ono što smo znali. To je korektan odnos, bolje da nam kažu istinu, nego da nas obmanjuju. To prijatelji rade“, rekao je Vučić. 

  Tagovi:
  Natali Loazo, Aleksandar Vučić, EU, Francuska, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga