20:44 25 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  5344
  Pratite nas

  Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači tvrdi da podele i razmene teritorije Kosova mogu da se dogode samo preko njega mrtvog, te da o tome pričaju oni koji su pomagali Slobodanu Miloševiću i koji su prijatelji sa Milanom Radoičićem, prenosi Tanjug.

  „Razmena teritorija se nikada neće desiti, razmena teritorija je pogodba i nikada neće biti dozvoljena, a podela Kosova se može dogoditi samo preko mene mrtvog“, rekao je Tači u Tirani, gde je održan susret sa albanskom dijasporom.

  Niko ne može da podeli Trepču, Mitrovicu i jezero Gazivode, niti da uzme centimetar kosovske teritorije, naglasio je Tači, prenela je „Gazeta blic“.

  „O podeli Kosova danas govore oni koji su pomagali Slobodanu Miloševiću i koji su prijatelji su sa (Milanom) Radoičićem“, kazao je Tači i dodao da niko ne može da porekne njegovu posvećenost pripajanju Kosovu tzv. Preševske doline, odnosno Preševa, Bujanovca i Medveđe, tri opštine na jugu centrale Srbije, a da to ne utiče na celovitost tzv. republike Kosovo.

  Tači je odbacio i bilo kakav oblik uspostavljanja Balkanske unije, jer to narušava „teritoriju republike Kosovo“.

  „Albanska nacija mora biti osnažena. Kosovo ima prijatelje i partnere kao što su SAD i EU, ali ima i političke protivnike. Vojska Kosova će biti vojska mira…“, rekao je Tači.

  Izrazivši zahvalnost SAD zbog podrške transformaciji „kosovskih bezbednosnih snaga“ u takozvanu vojsku, Tači je kazao da se Priština priprema za ulazak u konačnu fazu dijaloga sa Beogradom o postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

  „Nećemo dozvoliti organizaciju međunarodne konferencije na kojoj bi bila Rusija, samo ćemo dozvoliti podršku SAD“, rekao je Tači.

  Tači je takođe kazao da neće dozvoliti rušenje odnosa Kosova i SAD zarad uskih političkih interesa.

  „Moramo da radimo zajedno sa SAD bez ikakvih interesa i nećemo dozvoliti da dnevno politički interesi kompromituju naše odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje su najzaslužnije za kosovsku nezavisnost“, prenela je „Gazeta ekspres“.

  Tagovi:
  Hašim Tači, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga