12:09 01 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 024
  Pratite nas

  Pred većem za teška krivična dela Osnovnog suda u Peći, završnim rečima tužilaštva i odbrane, okončan je glavni pretres u postupku po optužnici Specijalnog tužilaštva u Prištini, kojom se povratnik u Klinu Milorad Zajić tereti da je izvršio krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

  RTS navodi da je Zajić optužen da je tokom ratnih dejstava u junu 1998. godine, kao pripadnik rezervnog sastava Vojske Jugoslavije, izvršio napad na albanske civile u selu Dušević kod Kline. Kako se tvrdi, tada je albansko stanovništvo raseljeno, zapaljene su im kuće i stradalo je troje starijih članova porodice Marmulaku.

  Navodi se da je specijalna tužiteljka Habiba Saljihi u završnoj reči precizirala optužnicu i Zajića optužila za krivično delo „organizovanja grupe radi vršenja genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina“.

  Zajićev branilac advokat Dejan A. Vasić negirao je optužbe zbog nedostatka dokaza i od suda tražio donošenje oslobađajuće presude.

  „Izmenjenom optužnicom mom branjeniku je na teret stavljeno znatno blaže krivično delo, ali ni to nije na glavnom pretresu dokazano. Miloradove komšije su redom izjavile da ga nisu videle da je u događajima učestvovao, a čak i da jesu, radnje koje bi ga eventualno teretile nisu kriminalizovane“, rekao je za RTS advokat Vasić.

   

  Tagovi:
  povratnik, Srbin, Kosovo, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga