14:10 22 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 018
  Pratite nas

  Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer ponovio je da bi SAD želele da Kosovo ukine takse na robu iz centralne Srbije kako bi se dijalog s Beogradom ponovo pokrenuo.

  „Čak bi i privremena suspenzija omogućila pokretanje dijaloga (…). Pozivamo Kosovo da suspenduje te carine i omogući povratak dijaloga između Beograda i Prištine“, rekao je Palmer novinarima u Zagrebu gde je održao predavanje, prenela je Hina.

  On je kazao da SAD podržavaju normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, kao i postizanje trajnog i sveobuhvatnog sporazuma koji bi, kako je rekao, u svojoj srži značio međusobno priznanje.

  Dodao je i da je „potpuno moguće“ da bi jedan takav sporazum uključivao i, kako je rekao, „prilagođavanje“ granice između Srbije i Kosova.

  „Dogovor dve strane moraju postići same, on mora biti trajan i sveobuhvatan. U samoj srži toga, za nas, to znači međusobno priznanje“, kazao je Palmer.

  „Potpuno je moguće da bi to uključivalo i prilagođavanje granice između Srbije i Kosova. SAD to ne zagovara, ali ni ne isključuje“, rekao je američki zvaničnik.

  Prema njegovim rečima, od Beograda bi se očekivalo „priznavanje i prihvatanje Kosova kao suverene i nezavisne države“, a Kosovo bi moralo priznati Srbiju kao svog suseda, prenela je Hina.

  Ima prostora, ocenio je Palmer, da strane ispregovaraju sporazum koji bi bio prihvatljiv za javnost i u jednoj i drugoj zemlji.

  „Želeli bismo da vidimo da strane postignu sporazum, želimo da nam ga donesu i da ga dobro pogledamo. Ako bi bilo ikakvih nedoumica oko sporazuma, mi ćemo to dati na znanje i na tome raditi s uključenim stranama, te ga uobličiti u nešto što SAD može prigrliti i potvrditi“, rekao je Palmer.

  Upozorio je da je spor između dve strane izvor nestabilnosti u regionu, dok bi normalizacija odnosa i Srbiju i Kosovo približila evropskim integracijama.

  On je pojasnio da bi sporazum između dve strane morao svakako biti „multivarijabilan“ i sadržati političku, bezbednosnu, privredno-trgovinsku i kulturnu komponentu.

  Govoreći o raspravama koje se vode, istakao je da SAD „nije strana u pregovorima“, već da podržava strane da postignu dogovor koji im je prihvatljiv i koji je prihvatljiv za javnost u Srbiji i na Kosovu.

  Po njegovom mišljenju, strane nemaju puno vremena na raspolaganju ukoliko svojim građanima žele omogućiti bezbednost i prosperitet, kao i put u evropsku budućnost.

  „Hitno se moraju pokrenuti i biti ekspeditivni kako bi postigli sporazum koji bi bio obostrano prihvatljiv i uključivao potpunu normalizaciju odnosa“, istakao je Palmer.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga