12:27 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  3521
  Pratite nas

  Podsekretar za politička pitanja Stejt departmenta Dejvid Hejl izjavio je danas u razgovoru sa predsednicom Vlade Anom Brnabić da će SAD nastaviti da insistiraju na ukidanju taksi koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije, kako bi se otvorio put za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa.

  On je zahvalio Beogradu na nepreduzimanju recipročnih mera i preneo da se SAD nadaju da će sporazum Srba i Albanaca biti postignut, kako bi se osigurala stabilnost u regionu i omogućio brži ekonomski razvoj, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

  Takav dogovor, prema rečima Hejla, mora biti prihvatljiv i za Beograd i za Prištinu.

  Ana Brnabić je zahvalila američkom zvaničniku na podršci i istakla da Srbija želi dalje unapređenje odnosa sa SAD na svim nivoima.

  Ona je naglasila da je usvojena platforma poslednji u nizu poteza Prištine, koji nedvosmisleno ukazuje da tamošnji politički lideri rade sve da bi opstruisali postizanje dogovora Srba i Albanaca.

  „Nesprovođenje Briselskog sporazuma, uvođenje taksi od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije i BiH, formiranje vojske tzv. Kosova i usvajanje platforme — potezi su koji imaju isti cilj, a to je prekid dijaloga Beograda i Prištine i radikalizacija odnosa“, rekla je Brnabićeva i dodala da je Beograd kroz odgovornu politiku pokazao da je čvrsto pri stavu da je dijalog jedini instrument za postizanje kompromisnog rešenja i dugoročne normalizacije odnosa Srba i Albanaca.

  „Mi smo uvek opredeljeni za mir i dijalog, ali Priština i svi naši partneri moraju da znaju da postoje crvene linije preko kojih nikada nećemo preći“, kazala je Brnabićeva i dodala da se „racionalno ponašanje Beograda ne sme tumačiti kao slabost, nego kao posvećenost pronalaženju kompromisa“.

  Tagovi:
  Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga